Moet je de ‘haat’ uitnodigen?

De redactie bespreekt elke week een nieuwkomer in de mediacarrousel. Vandaag: Youness Ouaali (Pauw).

Kunnen jihadisten op tv? En zo ja: hoe dan? In het Vlaamse tv-programma De Afspraak (VRT) zat vorige week de 26-jarige ex-banketbakker Michael ‘Younes’ Delefortrie live te vertellen over zijn vier weken in Syrië. Hij had er ook een boekje van gemaakt: Mijn persoonlijke jihad. Het kritiekloze interview, dat een kwartier lang duurde, zorgde onmiddellijk voor discussie op sociale media. Een journalistiek dieptepunt, schreef men. Waarom kreeg deze man een platform? Staatsomroep VRT sprak van een „faux pas”. Hoofdredacteur Luc Rademakers: “De manier waarop het gesprek is aangepakt, beantwoordt niet aan onze journalistieke normen.”

Ook in Nederland is er discussie. De 30-jarige ondernemer Youness Ouaali verscheen donderdag – kort, vanuit het publiek – bij Pauw (VARA) in een item over de tijdelijke opvang van vluchtelingen in een joodse buurt in Amstelveen.

De joodse gemeenschap vreest voor de veiligheid, zei rabbijn Yanki Jacobs, omdat wijkbewoners „duidelijk herkenbaar joods op straat lopen”.

Ouaali, zelfverklaard ‘opiniemaker op Facebook’, had zich daar afgevraagd of „het misschien een goed idee [is] om toeristen uit Israël […] in Nederland total loss te slaan”, na het zien van een foto van een Palestijnse tiener die zou zijn neergeschoten door de Israëlische veiligheidsdiensten. Er volgden Kamervragen en het CIDI deed aangifte. „Het lijkt me leuk om met ze in conclaaf te gaan”, zei Ouaali strijdvaardig.

Op Twitter maakte voormalig CIDI-baas Esther Voet zich kwaad. „Vergeet niet, Pauw, dat jullie deze griezel vanavond voor hele volksstammen een held hebben gemaakt. Gefeliciteerd.” Jeroen Pauw pareerde dat het item over angst bij de joodse gemeenschap ging en Ouaali er had gezeten omdat hij „die haat illustreert”.

Maar is het nodig hem daarvoor in de studio te hebben? Of zou een screenshot van Facebook afdoende zijn geweest? De VRT-les lijkt: áls je zo iemand uitnodigt, wees dan héél kritisch. Pauw was dat. De VRT voelde zich genoodzaakt het interview offline te halen. De vraag is of dat wél beantwoordt aan de journalistieke normen.

    • Sterre van der Hee