Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Lodeweges stapt op bij sc Heerenveen

De oefenmeester was met sc Heerenveen bezig aan een slecht seizoen en staat op de vijftiende plek.

Lodeweges is 1,5 jaar werkzaam geweest als hoofdtrainer van de Friezen.
Lodeweges is 1,5 jaar werkzaam geweest als hoofdtrainer van de Friezen. Foto Vincent Jannink / ANP

Dwight Lodeweges is vanavond opgestapt als trainer van sc Heerenveen, zo meldt de club. De 57-jarige oefenmeester was met de Friezen bezig aan een slecht seizoen en de club staat na acht verloren competitiewedstrijden op de vijftiende plek.

Volgens de Leeuwarder Courant wordt voormalig clubicoon Foppe de Haan voor de komende vier wedstrijden interim-trainer van sc Heerenveen.

Ook bestuurlijke crisis

De club is naast de slechte prestaties verwikkeld in een bestuurlijk gevecht dat al weken door ettert, zonder zicht op een oplossing. Vorige week stapte de voorzitter van het stichtingsbestuur op: Anne Hettinga, in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van vervoersbedrijf Arriva Nederland.

NRC-redacteur Steven Verseput schreef gisteren nog in NRC:

“Het is crisis in Heerenveen. Bestuurlijk is het al wekenlang een puinhoop. zondag ging de club ook sportief door een diep dal, een onthutsende 2-5 thuisnederlaag tegen Feyenoord. Lodeweges sprak na afloop over een gevoel van ‘machteloosheid en schaamte’.”

In datzelfde artikel zei clubicoon De Haan dat hij de afgelopen tij slecht sliep door de bestuurlijke chaos bij de club waar hij als jeugdcoach nog aan verbonden is:

“Ik vind het waardeloos. Ik heb van voetbal nooit slecht geslapen, maar de afgelopen weken wel. Hetzelfde gevoel als dat ik vroeger had op de ochtend na een nederlaag.”

Uitgejouwd

Lodeweges kwam in 2014 naar sc Heerenveen na een succesvol seizoen bij SC Cambuur. De aankondiging van zijn overgang werd hem in Leeuwarden niet in dank afgenomen. Hij werd op de training belaagd en uitgejouwd door boze supporters.