Tachtigers denken extra lang te zullen leven, zestigers niet

Tachtigers zijn optimistischer dan zestigers over de leeftijd die ze uiteindelijk gaan halen. Bijna een derde van de tachtigers schat flink langer te zullen leven dan zijn gemiddelde levensverwachting. Van de zestigers denkt maar 1 op de 20 dat ze veel ouder worden dan de leeftijd waar ze statistisch gezien op mogen hopen. Een derde van de zestigers denkt juist korter te zullen leven, schreven onderzoekers uit San Francisco gisteren in JAMA Internal Medicine.

Van de vrouwen van 60 in Nederland wordt de helft 85,9 jaar. Die levensverwachting is de mediane leeftijd, net iets anders dan het gemiddelde. Met het ouder worden stijgt die mediane leeftijd, doordat leeftijdgenoten sterven. De helft van de vrouwen van 80 haalt de 90. Voor mannen van 60 is de verwachting 82,9 jaar en bij 80 jaar 88,3. Een derde van die tachtigers denkt zelf dat ze wel diep in de 90 zullen eindigen.

Wat doet het ertoe, hoe oudjes hierover denken? Zieke ouderen moeten samen met hun arts afwegen of een zware behandeling nuttig is: de winst ligt soms ná de resterende levensverwachting. Maar de verwachting van de patiënt kan dus anders zijn.