Tachtigers denken extra lang te zullen leven

Senior Adult man laughing

Tachtigers zijn optimistischer dan zestigers over de leeftijd die ze uiteindelijk gaan halen. Bijna een derde van de tachtigers schat flink langer te zullen leven dan zijn gemiddelde levensverwachting. Van de zestigers denkt maar 1 op de 20 dat ze veel ouder worden dan de leeftijd waar ze statistisch gezien op mogen hopen. Een derde van de zestigers denkt veel korter te zullen leven dan de levensverwachting op die leeftijd, schreven onderzoekers uit San Francisco gisteren in JAMA Internal Medicine.

De levensverwachting in Nederland is 83,3 jaar voor vrouwen en 79,9 jaar voor mannen. Dat geldt voor de baby’s die in 2014 werden geboren. De ene helft mag verwachten die leeftijd te passeren. De andere helft sterft eerder. De levensverwachting is de mediane leeftijd, net iets anders dan de gemiddelde leeftijd. Heel prettig is dat met het ouder worden de mediane leeftijd stijgt. Dat komt door de leeftijdgenoten die sterven.

Zo mag een vrouw van 60 in Nederland ‘verwachten’ dat ze 85,9 jaar wordt. De helft van de vrouwen die 70 zijn, halen de 87,5. En de 90 jaar is weggelegd voor de helft van de vrouwen die 80 zijn.

Voor mannen is er ook zo’n rijtje: 82,9 voor wie 60 wordt; 85 voor de mannen die 70 zijn, terwijl de helft van de mannen die het 80ste levensjaar viert nog 88,3 wordt. Een derde van die tachtigers denkt zelf dat ze wel diep in de 90 zullen eindigen.

Wat doet het er toe, hoe oudjes erover denken hoe oud ze worden? De Amerikaanse onderzoekers geven een duidelijk antwoord. Veel ouderen die ziek worden moeten samen met hun arts afwegen of een behandeling nuttig is. Kankertherapieën die op genezing gericht zijn bijvoorbeeld, maken een patiënt vaak flink ziek, voordat ze winst opleveren. Die winsttijd ligt bij oudere patiënten soms ná de resterende levensverwachting. Bij de afweging of die therapie zin heeft is het ook belangrijk te weten hoe de patiënt denkt over zijn levensverwachting, vinden de onderzoekers.