Column

Janneke Vreugdenhil Tarte tatin met appel

illustratie jet peters

Echte bakfanaten zullen meteen in de gaten hebben dat dit geen klassieke tarte tatin is. Anne Shooter’s tatin is meer een upside downcake of een soort grote muffin, met bovenop plakjes appel en daaronder cake met geraspte appel en honing. Niettemin een lekker taartje dat zich laat bakken in een handomdraai.

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een springvorm (ø 25 centimeter) in met boter, bekleed met bakpapier en vet de bodem van de cakevorm nogmaals in. Snijd twee appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in schijfjes. Leg de schijfjes op de bodem van de vorm: dit wordt de bovenkant van de cake, dus zorg ervoor dat het er mooi uit komt te zien. Zeef de bloem, het zuiveringszout, het bakpoeder, de kaneel en het gemberpoeder in een kom.

Klop de honing met het appelsap, de eieren en de olie in een aparte kom. Schil de overige twee appels en verwijder de klokhuizen. Rasp de appels en roer met de rozijnen door het honingmengsel. Maak in het midden van de droge ingrediënten een kuiltje en schenk de natte ingrediënten erin. Roer door elkaar, maar niet te lang. Zorg er wel voor dat er geen klontjes bloem meer te zien zijn. Schenk het beslag in de cakevorm over de appelschijfjes. Bak in 1 uur en 15 minuten in de oven gaar, tot een satéprikker er schoon weer uit komt. Keer om op een bord en serveer.