Turkse politie vindt kinderen in opleidingscentrum IS

De Turkse politie heeft zondag een opleidingscentrum van Islamitische Staat opgerold in Istanbul. De meeste leerlingen waren minderjarig. Ze werden voorbereid op deelname aan de strijd in Syrië en op een leven in het kalifaat van IS, melden Turkse media. In totaal zijn 53 mensen opgepakt. 29 volwassen IS’ers die de leiding hadden en 24 kinderen van verschillende leeftijden. Het zouden vooral kinderen van IS-leden zijn. Het grootste deel van de groep komt uit Oezbekistan. De rest uit Tadzjikistan. Ze zouden in het oosten van Turkije illegaal de grens overgestoken zijn en zich vervolgens in Istanbul hebben gevestigd.

Volgens CNN Türk werd de groep al een tijd in de gaten gehouden door anti-terreureenheden van de politie. Zondag vielen die dertien woningen binnen in het stadsdeel Pendik en vijf luxe huizen in Kayasehir aan de andere kant van de stad. De arrestaties passen in een reeks invallen afgelopen week. Die volgden op twee zelfmoordaanslagen op 10 oktober tijdens een vredesmars in Ankara. Turken vragen zich af waarom deze en andere aanslagen niet zijn voorkomen. De gemaakte fouten zijn zo flagrant dat ze de verdenking voeden dat de staat de slachtoffers, waaronder veel Koerden, niet wilde beschermen. (NRC)