Hoe één onflatteuze foto een nieuwe rage ontketent

De ermagherd, een bewerkte foto van iemand met een geschrokken blik, ontstond met de foto van een meisje dat daar niets van wist.

Drie versies van een Ermahgerd op basis van de foto van Maggie Goldenberger. Foto-compilatie: NRC

De Amerikaanse Maggie Goldenberger (23) is op reis als ze van een vriend in de Verenigde Staten hoort dat ‘een zeer onflatteuze foto’ van haar als 11-jarig meisje viral gaat in haar thuisland. Goldenberger draagt een ‘lelijke oude trui’, heeft twee staarten boven op haar hoofd en trekt een ‘gekke bek’. Haar blokjesbeugel is goed zichtbaar. Eronder het woord ‘ermagherd’: in haar afwezigheid is een nieuw genre geboren.

Wat betekent ‘Ermahgerd’?

‘Ermahgerd’ is ‘oh my god’ uitgesproken door iemand met een spraakgebrek. Op sociale media worden foto’s waarop een mens of een dier geschokt en ‘idioot’ kijkt, bewerkt met grappige uitspraken in blokletters. De foto van Goldenberger was de eerste foto die op deze manier was bewerkt en viral ging.

Op het origineel houdt Goldenberger drie boeken uit de Goosebumps-serie van R.L. Stine vast. Op de bewerkte foto’s zijn de boeken soms vervangen door andere objecten, bijvoorbeeld het logo van Batman, met daaronder de naam van de actieheld uitgesproken door iemand met een spraakgebrek: ‘Bertmern’.

Op sociale media wordt het woord ‘ermahgerd’ vaak afgekort tot ‘gerd’. Een kenmerk van de foto’s die voor een gerd worden gebruikt is dat het vaak oncharmante beelden zijn.

Het Amerikaanse blad Vanity Fair achterhaalde de identiteit van Maggie Goldenberger en reconstrueert in deze longread hoe haar foto de eerste in dit genre werd. En wat Goldenberger daar eigenlijk van vindt.

Ze kwam er op reis achter, in een internetcafé

In maart 2012 was Goldenberger halverwege een reis door India en de Filipijnen. Als ze in een internetcafé in Hampi contact zoekt met het thuisfront wordt ze door een vriend in de Verenigde Staten gewezen op een foto van haar, inmiddels wijdverspreid via Facebook.

Het was een foto van toen ze 11 jaar was, twee staartjes in heeft, ‘een lelijk vest en een belachelijke gezichtsuitdrukking’: opengesperde ogen, kin ingetrokken en een beugelbekkie. Trots toont ze drie kinderboeken: Monster Blood III, It Came from Beneath the Sink!, en Revenge of the Lawn Gnomes.

De foto van Goldenberger, inmiddels een verpleegkundige in Phoenix, is sinds het begin van de hype vele malen bewerkt.

Vanity Fair gaat terug naar het begin en vindt degene die haar foto de eerste keer bewerkte en op Reddit plaatste.

Maggie Goldberger als 11-jarige (l) en 23-jarige (r).

Maggie Goldberger als 11-jarige (l) en 23-jarige (r). Foto via Vanity Fair

Zelf een gerd maken?

Anderen bewerken de foto’s, maar je kunt ook zelf een ‘ermahgerd’ maken om te bekennen dat je iets stoms hebt gedaan, iets onhandigs, of om te reageren op een online post van iemand anders. Honden, katten en foto’s van beroemdheden zijn ook geliefde onderwerpen van een gerd. Webwinkel Etsy verkoopt zelfs merchandise.

Mocht je het moeilijk vinden om een gewone zin in ermahgerd-taal om te zetten, dan is er een speciale vertaaltool. Zo wordt de vraag ‘Did you reed the paper today?‘ dan ‘Derd u rerd da perper terder?

    • Carlijn Vis