Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Frontex krijgt 291 grensbewakers van lidstaten

Het aantal is een stuk lager dan de 775 grensbewakers waar Frontex om gevraagd had.

De Portugese kustwacht, onder de vlag van Frontex, begeleidt een boot met vluchtelingen na een reddingsoperatie op zee nabij het Griekse eiland Lesbos.
De Portugese kustwacht, onder de vlag van Frontex, begeleidt een boot met vluchtelingen na een reddingsoperatie op zee nabij het Griekse eiland Lesbos. Foto Dimitar Dilkoff/AFP

Frontex krijgt van in totaal negentien EU-lidstaten 291 grensbewakers die direct aan de slag kunnen in Griekenland en Italië. Dat zijn er echter een stuk minder dan de 775 waarom het EU-agentschap voor grensbewaking begin oktober had gevraagd.

Dat meldt Frontex in een persbericht. De grensbewakers worden ingezet bij de zogenaamde hotspots - waar vluchtelingen geregistreerd worden en de schifting plaatsvindt tussen de asielzoekers die wel en niet worden toegelaten. Directeur Fabrice Leggeri bedankte de lidstaten voor de bijdrage van “de meeste functionarissen ooit”, maar riep ook op om meer mankracht te sturen:

“Ik wil benadrukken dat lidstaten hun contributies kunnen blijven opsturen ook al is de deadline voor het leveren van mensen verlopen.”

Trend

De EU-lidstaten voldoen nog lang niet aan de afspraken die zijn gemaakt over grensbewaking. Ze hebben in een eerder stadium een akkoord bereikt over de behoefte aan ruim 1.000 extra mensen. Tot vandaag waren er daar pas 130 van geleverd, waardoor het totaal nog altijd niet op de helft van de afgesproken hoeveelheid staat. Ook nu kwamen de landen in eerste instantie nauwelijks met toezeggingen.

De problemen rondom Frontex passen in een trend van het niet nakomen van gemaakte afspraken door de lidstaten, aldus Brussel-correspondent Stéphane Alonso:

“Van de 500 miljoen euro die in september waren toegezegd om Jordanië, Libanon en Turkije te ontlasten is nog maar 8 miljoen binnen. De afgelopen weken waren lidstaten ook verwikkeld in een energieslurpende discussie over Europese solidariteit en het ontlasten van Griekenland en Italië. De afspraak is nu om 160.000 vluchtelingen eerlijker over de EU te spreiden, maar dit komt nauwelijks van de grond: tot nu toe zijn enkele tientallen geherhuisvest. Intussen staan de middelen die de Commissie uit de EU-begroting heeft toegezegd al wel klaar.”

In een reactie heeft Europa de hoop volledig gevestigd op Turkije. In ruil voor steungeld en een mogelijk versneld lidmaatschap van de EU wil Europa dat Turkije de vluchtelingenstroom vanuit Syrië gaat indammen.