FIFA houdt vast aan 26 februari als verkiezingsdatum

Geen uitstel betekent dat de geschorste Platini zich niet kandidaat kan stellen.

De geschorste voorzitter Sepp Blatter.
De geschorste voorzitter Sepp Blatter. Foto Radio Rottu / EPA

De FIFA houdt vast aan de datum van 26 februari voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Binnen de bond gingen stemmen op om die datum te laten varen, maar na een overleg in Zürich werd vandaag besloten daar geen gehoor aan te geven.

Twitter avatar fifamedia FIFA Media FIFA ExCo reconfirms 26 February 2016 as the date of the extraordinary elective congress in Zurich

Het nieuws is een tegenvaller voor voorzitterskandidaat Michel Platini. De hoogste baas bij de Europese voetbalbond UEFA werd twee weken terug nog voor 90 dagen geschorst vanwege mogelijke betrokkenheid bij een corruptiezaak binnen de FIFA. Doordat de verkiezing niet is uitgesteld, kan Platini zijn kandidatuur niet voor de inschrijfdeadline van 26 oktober indienen. Hij moet nu hopen op clementie van de verkiezingscommissie.

Ook voormalig vicevoorzitter en nieuwe voorzitterskandidaat Chung Mong-Joon lijkt te kunnen fluiten naar het presidentschap van de FIFA. Zijn verzoek om de zesjarge schorsing die hij kreeg van de ethische commissie tijdelijk uit te stellen werd vandaag afgewezen.

Maximaal drie termijnen

De voetbalbond presenteerde dinsdag plannen voor een vernieuwde voetbalorganisatie. De hervormingscommissie wil het uitvoerend comité, dat nu het dagelijks bestuur van de wereldvoetbalbond vormt, macht ontnemen. In het nieuwe voorstel moet het comité zich vooral bezig houden met beleidsvorming en minder met de uitvoering daarvan. De naam van het vernieuwde orgaan zou FIFA-raad moeten worden.

Ook ligt er een voorstel over het maximum aantal termijnen dat een voorzitter op zijn post kan blijven. Als het aan de FIFA ligt kan iemand maximaal drie termijnen aanblijven als hoogste baas, wat neerkomt op een dienstverband van twaalf jaar. Bovendien mag een kandidaat in het voorstel van de bond voortaan niet ouder zijn dan 74 jaar.

Minstens een vrouwelijke afgevaardigde per continent

De vergoedingen die FIFA-bestuurders ontvangen moeten openbaar worden en getoetst door een comité dat toeziet op deze beloningen. Ook wil de hervormingscommissie, die onder leiding staat van Francois Carrard, dat elke confederatie (een vereniging van voetbalbonden per continent) minstens één vrouw afvaardigt naar deze nieuwe raad.

De voetbalbond belooft bovendien meer transparantie. Ze wil dat artikel 36 van de ethische code van de FIFA wordt aangepast, zodat de organisatie meer informatie kan publiceren over lopende onderzoeken tegen verschillende (ex)bestuurders. Over de voorstellen wordt eveneens op 26 februari gestemd. Tijdens een congres in december zal de hervormingscommissie met verder uitgewerkte plannen komen voor een vernieuwde FIFA.