Fietsen met een surprise me-optie

Zo stoer heeft mijn mountainbike er nog nooit uit gezien. Op het stuur prijken een fietscomputer, de Mio Cyclo 200, en de TomTom Bandit, een action camera om je woest avontuurlijke leven mee vast te leggen. In dit geval een rondje over de Achterhoekse zandwegen.

De Mio (179 euro) belooft uit de doos, zonder updates, de leukste fietsroutes. Je maakt een profiel aan waarin je beschrijft of je snelle fietspaden (wielrennen) of onverharde wegen (voor mountainbiken) prefereert. Dat werkt: ook in de bossen ziet de Mio het verschil tussen een zandpad en een spoortje langs een sloot. De routes zijn avontuurlijker dan ik ze via Google Maps kan plannen, hoewel je soms wel op een voetgangerzone belandt. De surprise me-optie is een aanrader. De Mio geeft drie suggesties voor fietsroutes die zo lang zijn als jij wilt (in tijd of in kilometers) en je weer terugbrengen naar je startplek. Het percentage ‘zandpad’ staat er bij.

Dan de actiecamera. De Bandit (vanaf 429 euro) is TomToms prijzige antwoord op Go-Pro en de Garmin Virb. Je bevestigt de camera met een robuuste clip op je stuur. De grootbeeldlens levert Full HD-beelden met nogal veel paarszweem. 4K-opnames maakt Bandit ook, zij het met lagere framerates.

Je koopt een Bandit niet voor de beeldkwaliteit maar voor het gemak. De camera heeft een ingebouwde mediaserver; je hoeft beelden niet per se naar een computer te uploaden maar kunt ‘draadloos’ monteren via de Bandit-app op je telefoon of tablet.

Heb je haast? Met de functie shake to edit maakt de Bandit zelf een montage. De sensoren in camera berekenen wanneer je spectaculaire bewegingen maakt (hard remmen, steile afdaling, hoge snelheid). Highlights kun je ook handmatig toevoegen. Bijvoorbeeld het moment waarop we een stilstaande auto met draaiende motor passeren, op een verlaten bosweg.

Achter het stuur zit een lijkbleke man met gesloten ogen. Ai. Zijn we getuige van iets vreselijks? De TomTom Bandit legt het allemaal vast, als een dashcam op je fiets. Een klop op het raam en de ogen gaan open. Gelukkig, meneer deed slechts een tukje.

– „Maar uw motor draait nog.”

–„Lekker warm, toch?”

    • Marc Hijink