Ex-wethouder Helmond verdacht van fraude

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van het doen van privé-uitgaven met partijgeld.

De Helmondse gemeenteraad, enkele jaren terug. Een ex-wethouder uit de Brabantse plaats wordt onder meer verdacht van het gebruiken van partijgeld voor privé-doeleinden. Foto ANP/Wim Hollemans

Een 58-jarige ex-wethouder uit Helmond is maandagochtend door de Rijksrecherche opgepakt op verdenking van fraude. Hij zou geld van de rekening van zijn politieke partij Sociaal Democraten Ondernemend Helmond (SDOH) hebben gebruikt om privé-uitgaven mee te doen, meldt het Openbaar Ministerie.

De ex-politicus wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke corruptie. Het OM verdenkt de man ook van het verrichten van betaalde werkzaamheden in de periode dat hij wachtgeld ontving. Hij zit momenteel in voorarrest.

De verdachte kwam eerder al in opspraak nadat hij zich in 2012 111 keer op kosten van de gemeente van en naar horecagelegenheden liet rijden. Hij moest na onderzoek de gedeclareerde ritten terugbetalen. Het Helmondse college van burgemeesters en wethouders viel destijds over de bonnetjesaffaire.

Ex-burgemeester Helmond eerder in opspraak

Ex-burgemeester van Helmond Fons Jacobs werd eerder beschuldigd van corruptie bij het verlenen van een vergunning aan een coffeeshop, zo bleek in 2013 uit onderzoek van Vrij Nederland en website Sargasso. Jacobs moest van eind 2010 tot half 2011 onderduiken vanwege doodsbedreigingen aan zijn adres. Die hadden volgens het Helmondse college te maken met deze kwestie. De corruptiezaak werd in 2012 na de vervroegde pensionering van de burgervader geseponeerd.

    • Jorg Leijten