Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Brussel keurt overname TNT door FedEx goed

Er blijft volgens de Europese Commissie genoeg concurrentie over op de bezorgmarkt.

Tex Gunning, CEO van TNT Express, staat de pers te woord tijdens een persconferentie in april van dit jaar omtrent de overname van TNT door het Amerikaanse FedEx.
Tex Gunning, CEO van TNT Express, staat de pers te woord tijdens een persconferentie in april van dit jaar omtrent de overname van TNT door het Amerikaanse FedEx. Foto Koen van Weel/ANP

De overname van pakjesbezorger TNT (58.000 werknemers) door de Amerikaanse branchegenoot FedEx is goedgekeurd door de Europese Commissie (EC). De deadline voor het indienen van bezwaren tegen de overname was 23 oktober, maar de EC heeft laten weten die niet te hebben.

Dat melden de bedrijven in een persbericht. Eind juli besloot de EC de overname te onderzoeken omdat er gevreesd werd dat er te weinig concurrentie over zou blijven. Wel werd toen benadrukt - zoals altijd - dat een onderzoek niet automatisch tot bezwaren zou leiden; dat blijkt nu ook het geval te zijn.

Na de overname blijven er nog drie bedrijven over die pakketten bezorgen in Europa: naast FedEx zijn dat het Amerikaanse UPS en het Duitse DHL. Een eerdere overnamepoging van UPS van TNT ketste af vanwege mededingingsbezwaren. FedEx is een stuk kleiner va UPS.

Grens voor overname verlaagd

Fedex bood in april van dit jaar 4,4 miljard euro voor TNT. Twee weken geleden gaf de Nederlandse pakjesbezorger nog een winstwaarschuwing af vanwege de “wispelturige” economieën van Brazilië, China en Australië.

Die mededeling kwam voorafgaand aan een bijzondere aandeelhoudersvergadering waar de overname door FedEx werd besproken. Op de vergadering werd besloten dat de FedEx zijn voorwaarde om TNT te kopen versoepelde. FedEx laat de transactie doorgaan als aandeelhouders 80 procent van hun stukken aanbieden. Eerder lag die grens op 95 procent. PostNL, dat 14,7 procent houdt, kondigde al aan de deal te steunen. Tot 30 oktober kunnen aandeelhouders hun aandelen TNT verkopen aan FedEx, voor het reeds bekende bod van 8 euro per aandeel.

FedEx en TNT hopen de overname af te ronden in de eerste helft van 2016. Na de overname zal bestuursvoorzitter Tex Gunning aftreden, evenals de financieel directeur en president-commissaris Antony Burgmans (ex-Unilever). Vorige maand sloten vakbond FNV en koeriersbedrijf TNT een principeakkoord voor een cao en sociaal plan tot eind 2016.