Een volk met liefde voor parades

Praalwagens met gigantische tijgers en luipaarden of zelfs een volledig vliegtuig mét inzittenden. Voor Parade doorkruiste fotograaf Tom Janssen (27) de afgelopen drie jaar het hele land om optochten en parades vast te leggen.

Het resultaat is een licht absurdistisch fotoboek waarin de Nederlandse kneuterigheid subtiel is vastgelegd. Janssen fotografeerde, vaak op afstand, de grauwere straten in de Vinexwijken, de kruispunten en de troosteloze parkeerplaatsen waar de fleurige praalwagens langs schuiven. Op veel beelden staan de toeschouwers met hun rug naar de camera, dat vergroot het vereenzamende effect. Toch wilde Janssen ook de positieve kant van al die parades benadrukken. „In eerste instantie begon ik dit soort optochten te fotograferen vanwege het visuele aspect.” Hij vond het „gewoon mooi”. Tot hij meer onderzoek ging doen, en erachter kwam dat er in Nederland minstens 500 parades per jaar plaatsvinden. „Dat is een enorme hoeveelheid voor zo’n klein landje. Het is een opvallende uiting van gemeenschapszin dat mensen, in een tijd dat het individualisme alleen maar toeneemt, soms maanden gezamenlijk aan zo’n praalwagen werken.”

Voor Parade reisde Janssen naar alle uithoeken van Nederland. Alleen de provincies Flevoland en Groningen zijn niet in het boek vertegenwoordigd. „In Flevoland kon ik geen parade vinden, in Groningen worden er weinig gehouden. Bovendien heb ik daar eentje gemist. Vertraging met de trein.”

    • Rosan Hollak