Opinie

    • John Kroon

Duitse voetbalofficials: vluchten kan niet meer

Corruptie, fraude en verduistering. Het zijn de trefwoorden in een onderzoek dat de Duitse justitie gisteren aankondigde en ditmaal gaat het niet om Volkswagen, maar om de DFB, de Duitse voetbalbond. Voetbalofficials zouden stemmen hebben gekocht om zo het WK van 2006 naar Duitsland te halen. Het zijn niet de minsten die verdacht worden. Franz Beckenbauer, 103-voudig international, oud-bondscoach. Indertijd voorzitter van het organisatiecomité. En Wolfgang Niersbach, de huidige DFB-voorzitter, oud-sportjournalist en sinds maart lid van het uitvoerend comité van de FIFA. Ook Theo Zwanziger, voormalig DFB-voorzitter en inmiddels de gezworen vijand van zijn opvolger Niersbach, maakte deel uit van dat Duitse WK-comité.

De vroegere FIFA-woordvoerder Guido Tognoni heeft geopperd dat Zwanziger de ‘mol’ is, de man die Der Spiegel zou hebben geholpen bij de opzienbarende en adembenemende onthullingen die dit blad vrijdag deed. Zwanziger heeft dat zijn advocaat laten ontkennen, maar wat zijn ontkenningen waard in deze affaire, waarbij 6,7 miljoen euro, afkomstig van Adidas, zou zijn misbruikt om stemmen te ronselen. Neem de verklaring van de Duitse bond. Die weet al zeker dat het geld niet is ingezet voor corrupte doeleinden, maar zoekt nog wel uit waar het dan wel terecht is gekomen. Dus misschien toch in verkeerde zakken?

Voetbalorganisaties en hun verklaringen. Neem de UEFA, die vorige week stelde haar bij de FIFA geschorste voorzitter Michel Platini (verdacht van corruptie) te steunen, althans diens „recht op een eerlijk proces”. Het zou een stuk verrassender zijn geweest als ze had verklaard dat haar voorzitter dat recht níét heeft.

Voetbalofficials kampen met een groot geloofwaardigheidsprobleem, wat jammer is voor degenen die wel de waarheid zijn toegedaan. Kijk eens naar de FIFA. Op het hoofdkantoor in Zürich meldde zich vorige week Issa Hayatou, als tijdelijk vervanger van de geschorste voorzitter Sepp Blatter (verdacht van corruptie). Hij werd welkom geheten door waarnemend secretaris-generaal Markus Kattner, omdat de echte sg, Jérôme Valcke (verdacht van corruptie), ook is geschorst. Tegen het personeel zei Hayatou dat herstel van het publieke vertrouwen in de FIFA een cruciaal doel is. Jammer wel dan dat er nog een onderzoek tegen hem loopt, omdat hij er tweemaal van is beschuldigd steekpenningen te hebben aangenomen.

Vraag is of er bij de FIFA nog schoon schip kan worden gemaakt. Of wordt het tijd voor een geheel nieuw vaartuig? Eerder genoemde Zwanziger pleit ervoor alle FIFA-bestuurders, verdacht of niet, maar aan de kant te schuiven.

Dat brengt ons terug bij het Duitse schandaal. Bedenk daarbij dat Zwanziger eerder kabaal heeft gemaakt over het geld dat zijn opvolger Niersbach aan zijn werkzaamheden voor de Duitse voetbalbond overhoudt, terwijl het voorzitterschap een onbezoldigde functie is. Zwanziger klaagde zijn landgenoot bij de FIFA aan, maar de ethische commissie liet in maart van dit jaar na onderzoek weten geen onrechtmatigheden te zien. Zwanziger bleef Niersbach ook daarna beschimpen: hij zou niet geloofwaardig en niet transparant zijn.

Bedenk ook dat in dat WK-comité Zwanziger de portefeuille financiën beheerde en Niersbach marketing en pr. Wat is er gebeurd met die 6,7 miljoen euro? Wie het misschien had kunnen vertellen, was Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus, maar die is in 2009 overleden. Bedenk verder dat er een raad van toezicht was waaraan het comité rapporteerde. Daarin zaten onder anderen de huidige minister Wolfgang Schäuble, de toenmalige minister Otto Schily en tegenwoordig IOC-president Thomas Bach. Wie sleept wie met wie mee? Hoe dan ook: vluchten kan niet meer.

    • John Kroon