Economie

Dit zijn de drie grootste aandeelhouders van Twitter - in tweets

Foto's ANP

Steve Ballmer, voormalig topman van Microsoft, bezit vier procent van de aandelen van Twitter. Dat maakte hij afgelopen weekend zelf bekend, via Twitter.

Hij is daarmee een van de grootste investeerders in het sociale medium. Wie zijn  de anderen? De drie grootste investeerders van Twitter op een rij:

1. Evan Williams

Foto screenshot Twitter

Foto screenshot Twitter

Aandelen in Twitter: 6,9 procent
Vermogen volgens Forbes: 1,99 miljard dollar
Functie: Mede-oprichter en directeur van Twitter

Evan Williams richtte zo’n negen jaar geleden met de drie anderen Twitter op. Een van de andere oprichters was de huidige topman Jack Dorsey. Dorsey is sinds begin deze maand weer terug bij het bedrijf, nadat hij zeven jaar geleden zijn plek als bestuurder had afgestaan. Williams is blij met zijn terugkeer:

Zijn aandeel van 6,9 procent is volgens de huidige beurskoers zo’n 1,4 miljard dollar waard. Williams is nu - als we zijn tweets mogen geloven - vooral bezig met Medium, het blogplatform dat hij drie jaar geleden oprichtte met Biz Stone (ook mede-oprichter van Twitter). Op het platform staan zowel niet-professionele als professionele (en betaalde) artikelen.

Waar het platform voor bedoeld is? Williams schrijft erover:

“Letting people share their stories, their ideas, their unique perspectives.”

Een beetje als Twitter dus, maar dan in meer dan 140 tekens.

2. Prins Alwaleed bin Talal

Foto screenshot Twitter

Foto screenshot Twitter

Aandelen in Twitter: 5 procent, via zijn investeringsmaatschappij Kingdom Holding
Vermogen volgens Forbes: 24,2 miljard dollar
Functie: Investeerder, vooral via investeringsmaatschappij Kingdom Holding waar hij directeur van is.

De Saudische Prins Alwaleed bin Talal is investeerder en eigenaar van verschillende private en publieke bedrijven in de VS, Europa en het Midden-Oosten. Of hij daar een beetje mee verdient? Ja, wel aardig. Hij vond de schatting van zijn vermogen van Forbes twee jaar geleden (20 miljard dollar) zelfs nog wat te laag en spande een rechtszaak tegen het zakenblad aan. Maar goed, Prins Alwaleed bin Talal heeft dus veel geld. En daar wil hij af en toe ook best wat van weggeven:

Er gaan overigens ook geruchten dat hij geld zou hebben geïnvesteerd in een groep kleine mensen om een evenement dwergwerpen mogelijk te maken. Dit ontkent hij zelf. Andere investeringen deed de prins bijvoorbeeld in Apple, Disney, 21st Century Fox en in hotelvastgoed zoals Hotel George V in Parijs en het Savoy Hotel in Londen. Het grootste deel van zijn tweets is in het Arabisch, maar niet zijn eerste:

3. Steve Ballmer

Foto screenshot Twitter

Foto screenshot Twitter

Aandelen in Twitter: 4 procent
Vermogen volgens Forbes: 23,1 miljard dollar
Functie: Eigenaar van het basketbalteam Los Angeles Clippers (en voormalig topman van Microsoft)

Naast 4 procent van Twitter, heeft Ballmer ook nog steeds aandelen in zijn oude werkgever Microsoft, ook 4 procent. Dat is meer dan Bill Gates. Tegen Forbes zij hij daarover:

“I’d like to own Microsoft shares until I either give something to charity or I die.”

Ballmer houdt zich nu voornamelijk bezig met de Los Angeles Clippers, het basketbalteam uit de Amerikaanse NBA dat hij vorig jaar voor 2 miljard euro kocht. Dit zou het hoogste bedrag zijn dat iemand ooit voor een NBA-team heeft betaald.

Maar ook met zijn investering in Twitter is Ballmer maar wat blij: