Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Britse crowdfunder nieuwe concurrent voor Nederlandse banken

Het Britse leenbedrijf Funding Circle gaat de Nederlandse markt op. Funding Circle heeft zonder bankvergunning al meer dan een miljard euro aan zakelijk krediet verstrekt en neemt nu Zencap over dat nu al op kleine schaal actief is in Nederland. Daarmee gaat de Britse crowdfunder de strijd aan met Nederlandse banken, kopt het Financieele Dagblad.

Funding Circle koppelt buiten banken om beleggers en geldvragers aan elkaar. In Nederland gebeurt dat al wel door bedrijfjes als Geldvoorelkaar, Symbid, Collin Crowdfund en het nu overgenomen Zencap, maar nog mondjesmaat in vergelijking met Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Nu het veel grotere Funding Circle actief wordt gaat daar verandering in komen, zegt Jeroen Broekema van Zencap vol bravoure:

“De tijd van spielerei is voorbij. We kunnen nu een vuist maken tegen de traditionele investeringswereld.”

Chipshol verkoopt grond na jarenlang juridisch gesteggel

Na vijftien jaar juridische strijd tegen Schiphol verkoopt Chipshol het vlakbij Aalsmeer gelegen Groenenbergterrein. De familie Poot verkoopt de grond voor 38 miljoen euro aan beleggingsfonds AEW Europe, meldt De Financiële Telegraaf. AEW Europe wil er hallen bouwen voor logistieke dienstverlening.

De 91-jarige Jan Poot senior gaf vorig jaar zijn plannen op om op zijn grond rond de nationale luchthaven een zogeheten Airportcity te bouwen. Schiphol spande jarenlang rechtszaken aan omdat de bouw het luchtverkeer zou hinderen. Eerder dit jaar gaf de gemeente Haarlemmermeer dan eindelijk toestemming voor bebouwing van de grond.

Chipshol-topman Peter Poot heeft gemengde gevoelens bij de verkoop:

“Het gaat om de grootste grondtransactie sinds jaren rond Schiphol [...] Ik heb aan de ene kant een tevreden gevoel over de transactie, maar het is aan de andere kant jammer dat we uit Schipholregio weggaan.”

De familie Poot heeft wel 30 miljoen euro schadevergoeding gekregen van gemeente, provincie en Schiphol voor de jarenlange juridische tegenwerking en heeft nog meer terreinen rond Schiphol in de verkoop.

Nederland overschrijdt Europese uitstootnormen door sjoemeldiesels

Door het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto’s voldoet Nederland niet aan de Europese eisen voor de luchtkwaliteit. Dat blijkt volgens De Volkskrant uit berekeningen van Milieudefensie op basis van cijfers van het RIVM.

Veel dieselauto’s blijken vijf tot zes keer zoveel stikstofoxiden uit te stoten dan wat fabrikanten opgeven. Als Volkswagen en andere fabrikanten wel zouden uitstoten wat ze opgeven zou er in heel Nederland op nog maar één meetlocatie de uitstootnorm worden overschreden. Nu zijn dat er 130.

Vooral mensen langs drukke wegen zijn het slachtoffer, zegt Anne Knol van Milieudefensie:

“Deze mensen leven gemiddeld 2,5 maand korter door het gerommel met uitstootnormen door autofabrikanten. Ze ondervinden negatieve gezondheidseffecten door sjoemelstikstof.”

Het gaat vooral om plekken waar mensen dicht langs snelwegen wonen zoals bij de A10, de A2 en de A13 en bij drukke kruispunten in steden.