Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Deutsche Telekom bekijkt verkoop van T-Mobile NL’

De Duitsers willen met het geld schulden verlagen en in de VS op telecomfrequenties bieden.

Het logo van T-Mobile.
Het logo van T-Mobile. Foto Robert Ghement/EPA

T-Mobile, de nummer drie op de Nederlandse telecommarkt, staat te koop. Deutsche Telekom, een van de grootste telecombedrijven ter wereld, overweegt zijn Nederlandse dochter te verkopen, meldt persbureau Bloomberg op basis van informatie van ingewijden.

KPN is het grootste telecombedrijf van Nederland. Vodafone, de nummer twee, is nog net een slag groter in marktaandeel dan T-Mobile. Deutsche Telekom zou verkoop onderzoeken omdat het bedrijf geld nodig heeft om schulden te verlagen en om in de Verenigde Staten mee te kunnen bieden op nieuwe telecomfrequenties. Met de verkoop zou een bedrag tot 5 miljard euro zijn gemoeid.

Bundelen van krachten

De telecommarkt is zeer in beweging. Door de opkomst van gratis sms via Whatsapp en andere gratis datadiensten daalt de omzet van telecombedrijven. Dat was een van de redenen dat Liberty Global, onder meer eigenaar van het Nederlandse Ziggo, gesprekken voerde met Vodafone om bedrijfsonderdelen uit te wisselen. Kabelbedrijven en telecomproviders bundelen vaker hun krachten. Vodafone kocht al eerder kabelnetwerken in Duitsland en Spanje. En Liberty Global heeft juist weer overeenstemming bereikt met KPN om zijn Belgische telecomdochter Base te kopen.

De gesprekken tussen Vodafone en Liberty over de uitruil van onderdelen zijn vorige maand gestaakt. Het Amerikaanse Liberty Global wordt niet voor niets genoemd als mogelijke koper van T-Mobile, naast bijvoorbeeld investeringsmaatschappijen.

Het is vrijwel uitgesloten dat KPN of Vodafone een bod op T-Mobile uitbrengt. De verwachting is dat de EU zo’n concentratie niet toestaat. Vorige maand werd een fusie tussen twee Deense partijen verboden met het argument dat de consument uit minimaal vier aanbieders moet kunnen kiezen.