ABN Amro schikt met woningcorporatie Vestia over schade renteverzekeringen

ABN Amro schikt voor 55 miljoen euro met woningcorporatie Vestia om de schade van renteverzekeringen (derivaten) af te kopen. Dat hebben beide partijen gisteren bekendgemaakt.

Vestia viel in 2012 bijna om door miljardenspeculatie met derivaten. Oud-kasbeheerder Marcel de V. en tussenpersoon Arjan G. worden verdacht van fraude. De corporatie kocht de contracten met tien zakenbanken in juni 2012 af voor circa twee miljard euro. Vestia behield zich het recht voor om te procederen bij zaken als fraude.

ABN Amro had in totaal voor circa 500 miljoen euro aan derivaten met Vestia. De meest risicovolle producten waren afkomstig van fusiepartner Fortis. ABN Amro stopte in 2009 de verkoop van derivaten aan Vestia, omdat er zorgen waren over Vestia’s financiën.

ABN Amro kreeg vorig jaar een boete van 3 miljoen euro van de Autoriteit Financiële Markten omdat de bank het dossier van Vestia niet op orde had. In april van dit jaar spande Vestia een kort geding aan tegen de bank om documenten op te eisen voor een rechtszaak. Er volgden onderhandelingen die nu hebben geleid tot de schikking van 55 miljoen euro.

De rest van de corporatiesector heeft 674 miljoen euro moeten betalen om Vestia te redden. In 2017 wordt beoordeeld of Vestia die steun (deels) kan terugbetalen.