Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Corruptie en fraude

Den Haag: geen onderzoek naar ‘smeercultuur’

Van iPhones en laptops tot ADO-shirts: ambtenaren in Den Haag lieten zich fêteren door aannemers.

De gemeente Den Haag krijgt al jaren signalen van corruptie en financiële misstanden bij de dienst Stadsbeheer. Tot een serieus onderzoek kwam het nooit, ook niet na twee recente strafzaken tegen medewerkers wegens het bevoordelen van aannemers.

Naar aanleiding van die zaken sprak deze krant met oud-ambtenaren en aannemers en kreeg inzage in een intern integriteitsonderzoek bij Stadsbeheer. In dit vertrouwelijke stuk uit 2011 wordt gepleit voor een onderzoek naar de bedrijfsvoering van de afdeling Riolering en Waterbeheersing omdat ambtenaren opvallend vaak „onderhands” klussen gunden aan „kleine huisaannemers”. Dat onderzoek kwam er niet.

De integriteitsonderzoeker twijfelt aan de eerlijkheid van de ambtenaren Stadsbeheer. Zij spraken wellicht niet de waarheid „omdat zij zichzelf daarmee zouden kunnen belasten”.

Aanleiding voor het onderzoek was een inval van de Rijksrecherche in het Haagse stadhuis, op de werkplek van een ambtenaar bij Riolering en Waterbeheersing die werd verdacht van corruptie. De ambtenaar werd onlangs veroordeeld tot een boete en een taakstraf.

Tijdens getuigenverhoren verklaarden diverse (oud-)ambtenaren dat het aannemen van giften van aannemers in ruil voor gemeentelijke opdrachten zeker tot 2013 doorging. De giften varieerden van iPhones en laptops tot ADO Den Haag-fankleding en kaartjes voor voetbalwedstrijden.

Een woordvoerder van de gemeente zegt in een reactie dat er „geen sprake is van wijdverspreide corruptie” bij Stadsbeheer.

GroenLinks-fractievoorzitter Inge Vianen noemt het „schandalig” hoe er door de gemeente „volledig over het probleem heen wordt gepraat”.

Richard de Mos, fractievoorzitter van Groep De Mos, vindt de houding van verantwoordelijk wethouder Baldewsingh „wethouderonwaardig” en spreekt van een „doofpot”.