De zware opdracht van Tisha, Mara en Eythora

Maar liefst drie turnsters uit de Nederlandse ploeg maken komend weekend hun WK-debuut in Glasgow. Ze zijn 15, 16 en 17 jaar; onervaren, maar buitengewoon talentvol. Tisha Volleman, Mara Titarsolej en Eythora Thorsdottir hebben de Spelen van Rio in het vizier.

Eythora Thorsdottir
Eythora Thorsdottir

Het zijn meiden van vijftien, zestien en zeventien jaar. Scholieren nog, maar wel belast met de opdracht het Nederlands vrouwenteam naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te turnen. Tisha Volleman, Mara Titarsolej en Eythora Thorsdottir staan voor een volwassen opgave.

Ze zijn debutanten in de Nederlandse ploeg die zaterdag in Glasgow aan de WK begint. Meestal telt een turnteam voor een groot kampioenschap wel één debutant, maar drie, en nog zo jong en onervaren, dat is uitzonderlijk. Het voordeel: Tisha, Mara en Eythora zijn buitengewoon talentvol en turnen volwassen.

Of dat komend weekeinde in de Schotse hoofdstad toereikend is voor een plaats bij de eerst acht in de landenwedstrijd – goed voor rechtstreekse plaatsing voor ‘Rio’ – is twijfelachtig. Daar houdt zelfs bondscoach Gerben Wiersma maar een heel klein beetje rekening mee. Hij acht het scenario van een klassering tussen de negende en zestiende plaats reëler.

In dat geval krijgen de turnsters een herkansing op het laatste olympisch kwalificatietoernooi, eind april in Rio. De nummers negen tot en met zestien van de WK in Glasgow strijden daar als land om de laatste vier plekken op de Olympisch Spelen. Tegen die tijd hoopt Wiersma weer een beroep te kunnen doen op de ervaring van de geblesseerde ‘oudjes’ Céline van Gerner (20) en Noël van Klaveren (19). Maar het olympische fundament moet gelegd worden door de drie jonkies.

Tisha Volleman (15)

De jongste van het stel is misschien wel de meest zelfbewuste. De Eindhovense havo-scholier is het bewijs dat een ijzersterke mentaliteit je als sporter ver kan brengen. Volleman is geen gescout talent, maar meldde zichzelf bij trainer Nico Zijp van FlikFlak in Den Bosch. Omdat ze hoe dan ook topturnster wilde worden. „Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik heel goed wilde worden, beter dan de rest.”

Volleman mocht blijven, op grond van haar inzet en ambitie. En dat pakte goed uit. De doorzetter slurpte de informatie gulzig op en werkte zich na vier jaar als selfmade turnster op tot de nationale selectie, vanwaaruit ze de sprong heeft gemaakt naar de WK.

Volleman omschrijft zichzelf als „een aparte turnster”, omdat ze niet met veel power en evenmin bijster netjes turnt. Ze is redelijk allround, maar haar vloeroefening spring eruit. Volleman wil zich op dat onderdeel ooit specialiseren. „Want mijn sterke kant is presentatie, op vloer een belangrijke eigenschap.”

Trainer Nico Zijp typeert Volleman als gedreven, gemotiveerd en gepassioneerd. Geen natuurtalent, maar wel een turnster met gevoel voor beweging. „Haar kracht is haar coördinatie, naar mijn mening de basis van het turnen. Ze heeft me wel verrast met een plaats in de WK-ploeg. Anderzijds is zij een type die haar omgeving weet te mobiliseren om de top te halen. In die zin vergelijk ik haar wel eens met oud-schaatser Eric Heiden en voormalig basketballer Michael Jordan.”

Bondscoach Wiersma: „Ze is wat ik noem fit en fris. Weinig geblesseerd, dus een reden haar mee te nemen naar de WK. Goede kans dat ze de reserve wordt. Maar dat is in haar geval leerzaam. Ze heeft nog acht jaar de tijd om goed te worden. En dat gaat haar lukken.”

Mara Titarsolej (16)

Een verborgen briljantje uit Zutphen. Omdat Mara Titarsolej als gevolg van groeipijnen veel geblesseerd was, bleef haar talent lang onder de radar. Tot ze tijdens de kwalificatieperiode voor de WK blessurevrij bleef. Toen kon Titarsolej laten zien hoe goed ze werkelijk is. De dochter van een Indonesische vader en een Duitse moeder dwong overtuigend haar plekje af. Titarsolej is in Glasgow een zekerheidje in Wiersma’s ploeg.

Haar kracht ligt volgens Titarsolej in haar veelzijdigheid. Ze kan „van alles een beetje”. De turnster van De Hazenkamp uit Nijmegen is niet uitgesproken krachtig of lenig – een allrounder dus. Vloer heeft haar uitgesproken voorkeur. Mentaal is ze sterk. Zo slaagde ze erin het plotselinge overlijden van haar vader een plek te geven. Een onvergelijkbare tegenslag, maar toch vervelend voor een turnster; twee weken geleden brak ze een teen. Dat paste niet in de ideale voorbereiding voor de WK.

Titarsolejs trainer Edwin Zegers noemt haar een hele mooie, elegante turnster met gevoel voor bewegingen. „Ze turnt volgens supermooie lijnen.”

Ook bondscoach Wiersma spreekt zijn bewondering over haar uit. Als hij een minpuntje moet noemen is Titarsolejs kwetsbaarheid op de technische toestellen brug en balk. „En ze moet nog stabieler worden. Maar daarentegen heeft ze een goede uitstraling en turnt ze hartstikke netjes.”

Eythora Thorsdottir (17)

Misschien wel het grootste turntalent van Nederland. Een dochter van IJslandse ouders uit Poortugaal, die vanwege hun werk bij een IJslands containerbedrijf in de Rotterdamse haven naar Nederland zijn gekomen.

Thorsdottir maakte haar internationale debuut dit voorjaar met een twaalfde plaats in de meerkamp op de EK in Montpellier. Na dat succes is de turnster van Pax uit Hoofddorp benieuwd wat haar oefeningen op mondiaal podium waard zijn. Ze heeft de moeilijkheid van vloer- en sprongoefening flink opgevoerd.

Clubtrainer Patrick Kiens roemt de instelling van de vwo-scholiere. Tijdens de EK in Montpellier typeerde hij haar in deze krant als volgt: „Wedstrijden bereidt Eythora consciëntieus voor. Ze laat zowel in als buiten de zaal weinig liggen. Eythora is een turnster met een absolute topsportmentaliteit. Haar kracht is haar artisticiteit. Ze is een uitgesproken voorbeeld van een elegante turnster.”

Bondscoach Wiersma kenschetst Thorsdottir zelfs zonder terughoudendheid als „waanzinnig goed.” Haar vloeroefening behoort tot de beste ter wereld, vindt Wiersma. „Vooral vanwege haar presentatie. Thorsdottir kan acteren als de beste.”