Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Zoon van oud-premier Trudeau is nieuwe Canadese leider

Het lijkt erop dat de Liberale Partij in Canada aan de macht komt. Daarmee stemmen Canadezen voor verandering.

Justin Trudeau, leider van de liberale partij in Canada.
Justin Trudeau, leider van de liberale partij in Canada. Foto Stephen Morrison

In Canada heeft de Liberale Partij de parlementsverkiezingen overtuigend gewonnen. Op basis van de voorlopige uitslagen wordt Justin Trudeau (43), de zoon van oud-premier Pierre Trudeau, de nieuwe premier. Daarmee stemmen de Canadezen voor verandering, schrijft persbureau AP.

De liberalen kregen 39,5 procent van de stemmen, de conservatieve partij 32 procent en de New Democrats 19,6 procent. Met de keuze voor de liberale Trudeau komt er een einde aan het conservatieve leiderschap onder leiding van Stephan Harper.

Einde van een tijdperk

De conservatieve premier Harper was bijna tien jaar aan de macht. Harper werd twee keer herkozen, zijn termijn als premier kan niet worden verlengd. In de belangrijke oostelijke provincies, Nova Scotia, Newfoundland, New Brunswick en Prince Edward Island, werd de partij van Trudeau de grootste.

Zoals het er nu naar uitziet, krijgen de liberalen minstens 184 van de 338 zetels in het parlement. Met deze meerderheid heeft Trudeau de steun van andere regeringspartijen niet nodig. De conservatieven pakken voorlopig 100 zetels.

Vader Pierre Trudeau was premier tussen 1968 en 1984.

Populariteit van de democraten valt tegen

De verwachte groei van de Nieuwe Democratische Partij (NDP) is uitgebleven. De partij staat op de derde plaats in de prognoses. Verwacht was dat de NPD zou meedoen aan een nek-aan-nekrace met de Liberalen en Conservatieven, maar NDP-leider Thomas Mulcair lijkt zelfs in zijn eigen regio niet de meeste stemmen te behalen.

Harper verloor aan populariteit door de kwakkelende economie in zijn land en de manier waarop zijn regering met het vluchtelingenprobleem is omgegaan. De premier houdt vast aan een streng asielbeleid. In januari beloofde hij, onder druk van de oppositie, 10.000 Syrische vluchtelingen toe te laten in drie jaar tijd. Tot nu toe zijn er nog maar duizend vluchtelingen opgevangen in het land.

Aanhangers van Harper zagen in hem de man die de werkgelegenheid en welvaart op peil kan houden. Daar zou de 43-jarige Trudeau mogelijk niet genoeg ervaring voor hebben.