Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Bild nagelt haatzaaien op sociale media aan de schandpaal

Aanzetten tot geweld op Facebook en Twitter zijn volgens het boulevardblad reden tot actie.

“Duitsland is geschokt”, stelt het Duitse boulevardblad Bild. Het blad opent de jacht op mensen die met naam en toenaam oproepen tot geweld tegen onder meer buitenlanders, journalisten, politici en kunstenaars op Facebook en Twitter. Vooral asielzoekers en moslims zijn het mikpunt van de openlijke haat.

Deutschland gegen die Islamisierung

Deutschland gegen die Islamisierung, facebook. Foto: https://www.facebook.com/Stoppt.Islam

Bild heeft een aantal haatzaaiende en racistische reacties gepubliceerd, inclusief de naam en de foto van de zender. Voorbeelden van reacties op Twitter: “Als het een moslim niet bevalt in zijn gastland, kan hij gaan. En iedereen is tevreden” en “Leg jullie scherpe wapens maar klaar, de oorlog zal komen!”

Mark Meck commentaar op facebook

Mark Meck commentaar op facebook. Foto: Facebook/MarkMeck

Julian Wagner facebook commentaar

Julian Wagner facebook commentaar. Foto: Facebook/Julian Wagner

Vrije meningsuiting allang overschreden

Volgens Bild zijn sociale media de enige plaatsen waar haat zo “ongecontroleerd en ongestoord” worden geuit. En wie haat zaait, zo stelt het blad, zal geweld oogsten. Afgelopen zaterdag werd de 58-jarig burgermeesterkandidate Henriette Reker uit Keulen neergestoken door een man die het niet eens was met het asielbeleid in Duitsland. Frank Vermeulen, NRC-correspondent in Berlijn, zei daarover:

“Na de extreemrechtse aanslag zaterdag op de Keulse burgemeesterskandidaat Henriette Reker (58) wijzen beschuldigende vingers naar Pegida, de anti-islambeweging uit Dresden. De beweging [..] is volgens de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken medeverantwoordelijk voor het vreemdelingenvijandige klimaat waarin de aanslag mogelijk werd.”

Het Openbaar Ministerie in Hamburg buigt zich momenteel over een aangifte tegen Facebook die is ingediend door de Duitse advocaat Chan-Jo Jun. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Het sociale medium zou te weinig hebben gedaan om het aanzetten tot geweld op Facebook tegen te gaan. Eerder kon het bedrijf al op kritiek rekenen van de Duitse regering en de Duitse minister van Justitie.

De grens van vrije meningsuiting en satire is volgens Bild allang overschreden door op te roepen tot zware misdrijven en moord. Het is volgens het blad tijd voor actie:

“Meneer de Officier, doe er wat aan!”