Bij wie gaat Wilders op visite down under?

Geert Wilders is vandaag eregast bij de oprichting van een nieuwe anti-islampartij in Australië. Wie zijn de oprichters?

Een succesvolle orthopedisch chirurg en zijn vrouw. Dat zijn de vrienden van Geert Wilders in Australië. Anthony en Deborah Robinson zijn de krachten achter de Australian Liberty Alliance, de partij die dinsdag met een bijeenkomst in Perth van start gaat. Geert Wilders is eregast.

Deborah (begin vijftig, geboren in Schotland) is partijleider . Tevens is ze directielid bij de Q Society, een organisatie die zichzelf een burgerbeweging noemt die bezorgd is „over discriminatie, geweld en andere anti-democratische praktijken die verband houden met islam”.

Ook is Debora Robinson, volgens de Syndey Morning Herald, directeur van Skipngirl Productions. Deze online-winkel verkoopt producten waarvan Robinson denk dat die in de smaak vallen bij haar sympathisanten, zoals het Geert Wilders Australia Tour T-shirt en Hal & Al’s 72 Virgins Sparkling Wine.

Anthony (begin zestig) lijkt de geldschieter. Robinson is niet alleen chirurg, maar ook directeur van enkele privéklinieken in en rond Perth. Op de foto van het bestuur van de Australian Liberty Alliance staat Anthony in het midden, naast zijn vrouw, zonder vermelding van een functie.

Hoe weinig het echtpaar Robinson prijsgeeft over zichzelf, zo helder is hun boodschap: islam is een gevaarlijke ideologie. „Islam is meer dan een geloof, het is een totalitaire ideologie met mondiale ambities”, schrijven de oprichters in hun manifest.

De partij pleit voor maatregelen. Eén: een moratorium op verblijfsvergunningen voor migranten uit islamitische landen. Twee: iedereen die een Australische paspoort wil, moet zijn of haar andere nationaliteit opgeven. Drie: islamitische organisaties moeten formeel erkennen dat het Australische recht en universele mensenrechten voorrang hebben boven islamitisch gebruik en de shari’a. Vier: Australië moet het VN-vluchtelingenverdrag opzeggen om zo „weer controle over de landsgrenzen” terug te krijgen.

In het ruim dertig pagina’s tellende manifest zet de Australian Liberty Alliance zich neer als een nationalistische partij met conservatieve standpunten. De partij is pro-Israël, septisch over klimaatverandering en wantrouwt een te grote overheid. Ze wil niet dat homoseksuelen gediscrimineerd worden, maar is tegenstander van het homohuwelijk. „Alternatieve seksuele voorkeuren moeten niet actief gepromoot worden op scholen en bij openbare instellingen.”

In tegenstelling tot de PVV is het wel mogelijk partijlid te worden, tegen betaling van tien dollar. Het is de vraag of veel Australiërs dat zullen doen. In aanloop naar het bezoek van Wilders en de partijbijeenkomst kondigden tegenstanders aan te zullen protesteren. Zij vinden dat er in Australië geen plek moet zijn voor, in hun ogen, racistische partijen als de ALA.

Australië is het afgelopen jaar opgeschrikt door meerdere terreurdreigingen, zoals plannen voor een aanslag, beraamd door de Australische Syrië-ganger Mohammed Ali Baryalei. Bij een gijzeling in het Lindt Café in Sydney door de van oorsprong Iraanse Man Haron Monis kwamen twee gijzelaars om. Sommige partijstandpunten, zoals het opzeggen van het VN-Vluchtelingenverdrag en bezuinigen op de publieke omroep, wijken nauwelijks af van standpunten van gevestigde politieke partijen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een partij die tegen immigratie is, tegen de multiculturele samenleving en tegen een voorkeursbehandeling voor aboriginals populair wordt. Op haar hoogtepunt eind jaren negentig steunde 20 procent van de Australiërs Pauline Hansen en haar One Nation-partij, volgens opiniepeilingen. Na een reeks schandalen verdween Hansen van het politieke toneel.

    • Melle Garschagen