Wijers: het is verantwoord om nu bij Ajax op te stappen

Scheidend voorzitter Hans Wijers van de raad van commissarissen van Ajax vindt het verantwoord dat hij vroegtijdig vertrekt. „Ik wilde niet zomaar wegstappen, maar pas als ik het gevoel heb dat het organisatorisch en bestuurlijk gezien verantwoord is. Met de reeds aangekondigde wijzigingen binnen de directie is dat een feit”, liet Wijers gisteren in een persverklaring weten.

Ajax maakte zaterdag bekend dat het de bedoeling is dat Leo van Wijk, een oude vriend van Johan Cruijff, volgende maand Wijers opvolgt. Diens benoeming wordt dan bekrachtigd tijdens de aandeelhoudersvergadering op 13 november. Voormalig KLM-topman Van Wijk (69) is nu lid van de raad van commissarissen. Dolf Collee wordt tijdens de aandeelhoudersvergadering voorgedragen als statutair directeur en directievoorzitter. Collee, die inmiddels is afgetreden als commissaris, gaat een jaar aan de slag. Daarna neemt oud-doelman Edwin van der Sar zijn functie over. „Samen met Jeroen Slop [financieel directeur] en Marc Overmars [directeur spelersbeleid] voeren zij de dagelijkse leiding van de club. Ik heb veel vertrouwen in deze directie, voor zowel de korte als de lange termijn”, aldus Wijers

Wijers, die aangaf dat de andere commissarissen al langere tijd wisten van zijn plannen om iets anders te gaan doen, sprak zijn vertrouwen uit in de nieuwe clubleiding. „Leo van Wijk kent de club door en door en heeft daarnaast een schat aan internationale ervaring op bestuurlijk topniveau.”

Wijers, voormalig minister (D66) en oud-topman van AkzoNobel, werd eind 2014 voor vier jaar herbenoemd als voorzitter van de raad van commissarissen. De 64-jarige Wijers trad net als Van Wijk in 2012 aan toen Ajax na een periode van crisis een nieuwe weg insloeg door enkele bestuurlijke en zakelijke zwaargewichten aan zich te binden. Het nieuws over het vertrek van Wijers en de opvolging door Van Wijk volgde kort op het plotselinge vertrek van oud-voetballer Tscheu la Ling. Deze lichtte de afgelopen maanden de club organisatorisch door. Wijers was onlangs nog lovend over een rapport van La Ling, die geldt als protegé van Johan Cruijff.