Amerikaanse staat Ohio stelt uitvoering doodstraf weer uit

Vanwege gebrek aan gif voor de injecties wordt het uitvoeren van de executies uitgesteld tot 2017.

Een executiekamer in Ohio. Foto Kiichiro Sato / AP

De Amerikaanse staat Ohio zal tot 2017 geen executies meer uitvoeren omdat er problemen zijn met het verkrijgen van middelen die nodig zijn voor het maken van dodelijke injecties. Dat meldt persbureau AP.

Oklahoma stelt ook uit

Vrijdag maakte de staat Oklahoma al bekend tot volgend jaar de doodstraf niet meer uit te voeren, vanwege twijfel over het gebruik van het juiste middel in de injecties.

Ohio heeft sinds januari 2014 geen doodstraf meer uitgevoerd. In januari duurde het 25 minuten voordat de ter dood veroordeelde Dennis McGuire in Ohio overleed na het krijgen van een injectie.

Voor volgend jaar stonden er 11 executies in de planning, maar die gebeuren op zijn vroegst in 2017. Het is voor Amerikaanse gevangenissen steeds moeilijker om de middelen voor dodelijke injecties te krijgen, omdat Europese farmaceutische bedrijven niet willen dat hun producten daarvoor worden gebruikt.

Mix van nieuwe middelen ging niet goed

Bij de executie van McGuire in Ohio werd een mix van nieuwe middelen gebruikt. Het uitvoeren van de doodstraf duurde toen te lang (25 minuten) en volgens getuigen heeft de veroordeelde een kwartier lang naar adem gehapt en aanvallen gehad.

Ohio is één van de 31 staten van de Verenigde Staten die de doodstraf kent. Sinds 1999 zijn er 53 mensen voor straf gedood. Er zitten 145 gevangenen in de zogenaamde ‘dodenrij’, waar de terdoodveroordeelden op uitvoering van hun straf wachten.

In de VS wachten meer dan drieduizend Amerikanen op death row op een executie. De crisis rondom de doodstraf leidde in maart tot onconventionele acties. Staten wilden nieuwe executiemethodes invoeren, zolang de Europese Unie de verkoop van het benodigde gif boycot. Het Huis van Afgevaardigden van de staat Alabama stemde in maart in met herinvoering van de elektrische stoel. Het Congres van Oklahoma overwoog zelfs de gaskamer opnieuw in te voeren en in Utah werd gesproken over invoering van het vuurpeloton.

    • Carlijn Vis