‘ADE trok dit jaar 365.000 bezoekers’

Dat meldde Amsterdam Dance Event en verschillende media namen het over.

De aanleiding

Een record: het vijfdaagse Amsterdam Dance Event, trok afgelopen week meer volk dan het jaar ervoor. „365.000 bezoekers”, waren er op het dancefestival, op bijna honderd locaties, stond gisteren in deze krant.

We waren niet de enigen die dat schreven. „In totaal bezocht een recordaantal van 365.000 danceliefhebbers het festijn”, schreef De Telegraaf. De Volkskrant had het over „350 duizend bezoekers” en Trouw noemde ook het aantal van 365.000 en voegde toe dat op zaterdagavond, het drukste moment, „180.000 mensen tegelijk aan het dansen waren”.

365.000 – als dat allemaal individuen zijn, zijn dat ontzettend veel mensen. Om het in perspectief te plaatsen: de bevolking van Amsterdam (ruim 820.000 mensen) zou dan tijdelijk met ongeveer de helft toegenomen zijn. Nu was Amsterdam inderdaad vrij druk – vanwege óók nog de marathon van zondag, die zo’n 45.000 renners trok. Maar de drukte was nog niet van Koningsdagachtige proporties.

Klopt het aantal van ADE dan wel?

Waar is het op gebaseerd?

De cijfers zijn afkomstig van de ADE-organisatie, die de cijfers zelf berekende en naar buiten heeft gebracht. Trouwens: dat getal gaat, opmerkelijk genoeg, al een weekje rond. De stadszender AT5 schreef op 11 oktober al dat er 365.000 bezoekers op ADE „verwacht” werden.

En, klopt het?

Hoe kwam de ADE-organisatie bij 365.000? „Heel simpel”, vertelt ADE-woordvoerder Tim Boersma: er is een Excelsheet waarin alle locaties staan, met daarbij de zaalcapaciteit en het aantal evenementen dat er plaatsvindt. En of het evenement uitverkocht was of niet.

Concreet voorbeeldje van hoe zo’n berekening ging: „We weten dat er in de Arena 38.000 mensen passen, en dat de twee avonden van het uitverkochte Amsterdam Music Festival dus 76.000 bezoekers had.”

De berekening is dus gebaseerd op de zaalcapaciteit maal het aantal evenementen maal de volheid van de zaal. Dus gaat het niet om het aantal bezoekers, maar om het aantal bezoeken. Als je meerdere evenementen op ADE bezoekt, op meerdere momenten, word je daarom ook meerdere keren geteld. Daarmee is het al zo goed als ondenkbaar dat er 365.000 mensen op ADE zijn geweest: dan zou niemand meerdere evenementen bezocht hebben. Maar de ADE-organisatie hield niet bij hoeveel mensen er naar meerdere clubavonden gingen – ten eerste zou dat hondsmoeilijk zijn, ten tweede heeft de organisatie er weinig belang bij. Die wil weten met welke totaalcapaciteit ze rekening moet houden, niet hoeveel verschillende mensen dat zijn.

Hoeveel mensen waren er wél? Weet de gemeente dat? Nee, ook niet, zegt woordvoerder Jasper Karman. „We staan niet bij de ingang van de stad te turven. En als we een schatting maken is het moeilijk ADE-bezoekers te onderscheiden van andere toeristen en dagjesmensen.”

ADE-woordvoerder Boersma kan wel een indicatie geven, op basis van een peilmoment: zaterdagavond middernacht, het drukste moment, zoals in Trouw stond. Toen waren er „rond de 150.000 mensen”. Dat is een optelling van verkochte kaarten voor alle evenementen die op dat moment plaatsvonden.

Conclusie

Het getal 365.000 gaat over bezoeken, niet bezoekers. Dat er zoveel verschillende mensen zijn geweest, is vrijwel onmogelijk. Dan zou er niemand naar meer dan één evenement gegaan zijn. De bewering is dus onwaar. Hoeveel verschillende mensen ADE bezochten is niet bijgehouden. Maar zaterdag middernacht waren er zo’n 150.000 mensen tegelijk aan het dansen.

    • Thomas de Veen