Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Megaoverwinning rechts-populisten

De Zwitserse Volkspartij (SVP) heeft gisteren een historische overwinning geboekt bij de parlementsverkiezingen. Volgens prognoses van de Zwitserse media krijgt de rechts-populistische partij 65 van de 200 parlementszetels, het grootste aantal voor een politieke partij in minstens honderd jaar. De SVP, die al de grootste partij was, kreeg 28 procent van de stemmen, wat leidt tot een zetelwinst van 11. De overwinning lag in de lijn der verwachting. De partij voert al jaren campagne met een streng anti-immigratiebeleid, een onderwerp dat tijdens deze verkiezingen centraal stond vanwege de vluchtelingencrisis. De SVP ageerde tegen recente hervormingen van de Zwitserse regering vanwege de vluchtelingencrisis. Ook de centrum-rechtse Liberale Partij (FDP) staat op winst, waardoor een rechtse coalitie in zicht lijkt. (NRC)