Zwaargewonde bij grimmige Pegida-demonstratie

Het éénjarige bestaan van Pegida bracht duizenden voor- en tegenstanders op de been in Dresden.

Aanhangers van de anti-islamitische beweging Pegida demonstreren in Dresden tijdens een bijeenkomst die het éénjarig bestaan van de beweging markeert. Foto Fabrizio Bensch/Reuters

Een aanhanger van de anti-islamitische beweging Pegida is bij een demonstratie in Dresden zwaargewond geraakt nadat hij door tegenstanders werd aangevallen. Bij de demonstratie die het éénjarige bestaan van de beweging markeerde zorgde de aanwezigheid van zowel duizenden voor- als tegenstanders voor een grimmige sfeer.

De politie heeft via Twitter laten weten dat het slachtoffer door één of meerdere onbekenden in elkaar is geslagen. Er waren tussen de 15.000 en 20.000 aanhangers van Pegida op de been die zich verzamelden op het Theaterplatz. Tegelijkertijd waren er 14.000 tegenstanders, verdeeld over vier plekken in de stad, aanwezig die protesteerden onder de leus “Dresden Nazi-vrij”. Een deel van hen probeerde bij de Pegida-aanhang te komen, waardoor de sfeer snel gespannen werd.

De twee kampen werden uit elkaar gehouden door een grote politiemacht. Meer dan duizend agenten vormden waren op de been in een poging de bijeenkomsten vreedzaam te houden. Toch vonden er verschillende schermutselingen plaats en gooiden demonstranten rotjes naar elkaar en naar de politie, melden verschillende Duitse media. Ook werden verslaggevers aangevallen. De politie zette onder meer pepperspray in.

Twitter avatar christianbangel Christian Bangel Gerade ist ein Reporter der Dt Welle vor meinen Augen angegriffen worden. Bin selbst v #Pegida-Anhänger Faschist u Zionist genannt worden.

Opgejut

Tijdens de demonstratie werden de aanwezigen opgejut door Pegida-oprichter Lutz Bachmann en andere sprekers. Alleen op 12 januari waren er meer demonstranten bij een bijeenkomst van Pegida, dat wekelijks mensen oproept de straat op te gaan. Toen waren het er 25.000. Vandaag varieerden de slogans van “Merkel moet weg” tot “Wij zijn het volk”.

Voorafgaand aan de demonstratie werd bekend dat de sociaaldemocratische burgemeester van Leipzig Burkhard Jung is bedreigd vanwege zijn vluchtelingenbeleid. Het is niet voor het eerst dat een Duitse politicus wordt belaagd vanwege de vluchtelingencrisis. Zaterdag werd de Keulse burgemeesterskandidate Henriette Reker op campagne neergestoken door een man die het niet eens was met haar standpunt wat betreft asielzoekers. Reker won vervolgens wel de verkiezingen.

    • Sam de Voogt