Zelfs icoon Foppe slaapt er al weken slecht van

Het is crisis in Heerenveen. Ten tijde van de bestuurlijke wanorde volgde ook nog een afgang tegen Feyenoord (2-5). „Ik vind het waardeloos.”

SC Heerenveen-doelman Erwin Mulder na de 0-3, gemaakt door Feyenoord-middenvelder Simon Gustafson. Heerenveen-spelerJoey van den Berg kijkt toe.Foto ANP

Anderhalf uur voor de wedstrijd tegen Feyenoord loopt SC Heerenveen-icoon Foppe de Haan het Abe Lenstra Stadion binnen. Hier een hand, daar een schouderklop en een enkele supporter roept „Foppe!” Onaantastbaar voor het leven in Friesland.

De voormalig succestrainer van Heerenveen (tussen 1985 en 2004) komt net van Schiphol gereden, hij is een paar dagen in Noorwegen geweest om spelers te scouten voor Heerenveen. De Haan (72) heeft een verkoudheidje aan de trip overgehouden, al is dat het laatste waar hij zich nu druk over maakt. Er zijn grotere zorgen: zijn grote voetballiefde verkeert in zware problemen.

Het is crisis in Heerenveen. Bestuurlijk is het al wekenlang een puinhoop. Gistermiddag ging de club ook sportief door een diep dal, een onthutsende 2-5 thuisnederlaag tegen Feyenoord. Het gevolg: acht competitiewedstrijden op rij zonder zege, de vijftiende plek op de ranglijst en een trainer – Dwight Lodeweges – die na afloop spreekt over een gevoel van „machteloosheid en schaamte”.

Een 5-0 achterstand na 39 minuten voetbal, mede door een hattrick van Feyenoord-aanvaller Dirk Kuijt. Het eigen publiek dat ‘schaam je kapot’ zingt. In de rust werd het „heel stil” in de kleedkamer, zegt Lodeweges. „Dit is een zwarte dag voor Heerenveen.”

De afstraffing „voelde als tweehonderd zweepslagen”, zegt hij. Een vraag over zijn eigen toekomst bij de club wimpelt hij af met: „Ik denk elke dag na over mijn positie.”

Alle ellende komt tegelijk bij Heerenveen. ‘Eén bestuur, één club, één Heerenveen!’ staat op een groot supportersspandoek in het stadion. Maar eensgezindheid in de top is ver weg. De club is verwikkeld in een bestuurlijk gevecht dat al weken door ettert, zonder zicht op een oplossing.

De tweespalt draait voornamelijk om het functioneren van onbezoldigd clubvoorzitter Jelko van der Wiel, die wordt verweten weinig leiderschap te tonen en geen oplossingen weet te vinden in enkele slepende dossiers. Zo is het onder zijn leiding niet gelukt de hoge jaarlijkse kosten voor stadionhuur van 4,7 miljoen euro (waarvan 3,5 miljoen voor multifunctioneel gebouwencomplex Sportstad Heerenveen) naar beneden te brengen.

Grote financiële problemen kent Heerenveen niet. De club is ingedeeld in de financieel ‘veilige’ categorie drie van de voetbalbond, maar wordt wel jaarlijks geconfronteerd met een operationeel verlies (dit seizoen waarschijnlijk 3 tot 4 miljoen euro). De club redt de jaarcijfers keer op keer door de lucratieve miljoenenverkoop van spelers – geen stabiele inkomstenbron.

De situatie in het zevenkoppige da gelijks bestuur is onwerkbaar geworden, klinkt het in de wandelgangen. Voorzitter Van der Wiel zou alleen nog steun hebben van medebestuursleden Wim Dijk (commerciële zaken) en oud-doelman Hans Vonk (manager voetbalzaken). De andere vier bestuursleden en het stichtingsbestuur – dat beslist over het aanstellen en ontslaan van leden van het bestuur – zou hem weg willen hebben.

Een voor afgelopen zaterdag geplande aandeelhoudersvergadering werd voor de tweede keer in korte tijd uitgesteld. Het enige punt op de vergadering zou de schorsing van voorzitter Van der Wiel zijn. De afgelopen dagen is er sprake van enige verzoening: er is overleg tussen het stichtingsbestuur en vertegenwoordigers van het dagelijks bestuur.

En zoals dat in een goede crisis gaat, biedt een onderzoek uitkomst. Niet een onderzoek dat een half jaar duurt, maar maximaal een week. Daar komt een conclusie uit, daar moet iedereen zich dan aan houden”, zegt De Haan, die donderdag als bemiddelaar aanschoof bij een toenaderingsoverleg.

De machtstrijd in de Friese slangenkuil kent al een eerste slachtoffer. Vorige week stapte de voorzitter van het stichtingsbestuur op: Anne Hettinga, in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van vervoersbedrijf Arriva Nederland. Dat besloot hij nadat een groep van vijftig supporters in zijn straat hadden gestaan. „Ik wil mijn gezin en mezelf niet langer blootstellen aan de omstandigheden van de afgelopen 48 uur”, verklaarde hij op de clubsite.

En dan was er nog het verhaal van een Chinese investeringsmaatschappij die in zee zou willen gaan met Heerenveen. De gesprekken hierover werden achter de rug van de voorzitter gevoerd, zei Van der Wiel tegen de NOS. Er zijn veel twijfels of de Chinese investeerder wel serieus moet worden genomen. „Ik heb op google gezocht naar het bedrijf, maar kwam niet verder dan een rapper of een jazzpianist”, zei Van der Wiel. De onderhandelingen met de Chinezen zijn op dit moment niet concreet.

Clubicoon De Haan sliep de afgelopen tijd slecht door de bestuurlijke chaos bij de club waar hij als jeugdcoach nog aan verbonden is. „Ik vind het waardeloos. Ik heb van voetbal nooit slecht geslapen, maar de afgelopen weken wel. Hetzelfde gevoel als dat ik vroeger had op de ochtend na een nederlaag.”