Monsanto hengelt tevergeefs naar royalties in India

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het altijd controversiële biotechbedrijf Monsanto zit in de problemen in India. Het Amerikaanse bedrijf zegt nog 65 miljoen dollar aan royalties te krijgen van Indiase zaadleveranciers die een gen hebben gebruikt van Monsanto. Dat meldt de Financial Times.

Het betreft een gen dat gebruikt wordt om katoenzaad resistent te maken tegen ziektes. De Indiase bedrijven zeggen dat ze Monsanto niet kunnen betalen omdat de overheid een prijsplafond heeft ingesteld op de verkoop van de zaden.

Made in Vietnam rukt op

Amerika? Japan? Australië misschien? Het is een moeilijk vraag: welk land staat volgens economen het meest te profiteren van het Trans-Pacific Partnership, het mega-vrijhandelsakkoord dat meer dan tien landen aan de Stille Oceaan deze maand sloten. Het antwoord: Vietnam.

Het akkoord, dat nog door meerdere parlementen in lidstaten goedgekeurd moet worden, zou het een stuk goedkoper maken om in Vietnam kleding te laten maken. Dat schrijft The Wall Street Journal. In belangrijke consumentenmarkten als Japan en de VS zullen veel meer mensen met shirts en broeken rondlopen met Made in Vietnam op de labels, denkt de krant.

Noors oliefonds wil in Japans vastgoed investeren

Het Noorse overheidspensioenfonds reist de halve wereld over op zoek naar lucratieve investeringen. De Noren zijn uitgekomen in Tokio. De komende jaren wil het fonds tussen vijf en acht miljard dollar in Japanse kantoorgebouwen beleggen. Dat schrijft de Nikkei Asian Review.

Het staatsfonds belegt al in vastgoed in Londen, Parijs, New York en Boston. Maar nu willen de Noren naar Azië. Ook zijn ze geïnteresseerd in kantoorpanden in Singapore.

    • Melle Garschagen