Wie had er ooit gehoord van Jeffrey Hoogland?

Twee jonge Nederlandse baanrenners stalen de show bij de EK. Jeffrey Hoogland (22) en Elis Ligtlee (21).

Jeffrey Hoogland in actie op de kilometer tijdrit. Hij klokte de snelste tijd en won, na goud op de teamsprint en de sprint, zijn derde Europese titel. Foto Fabrice Coffrini/AFP

‘Jeffrey Hoogland (Nijverdal, 16 maart 1993) is een Nederlandse wielrenner.’ Meer had Wikipedia tot gisteren niet te melden over de 22-jarige baanrenner die bij de Europese kampioenschappen in Grenchen (Zwitserland) schijnbaar vanuit het niets drie Europese titels behaalde: op de teamsprint, de sprint en de kilometer tijdrit.

Afgelopen donderdag begon Hoogland aan zijn kunststukje, toen hij met Nils van ’t Hoenderdaal en Hugo Haak het goud pakte op de teamsprint. Gewoon door „lekker op de pedalen te knallen”, zoals teamgenoot Van ’t Hoenderdaal de zegetocht omschreef. Een dag later bevestigde Hoogland zijn uitstekende vorm op de individuele sprint door in de finale de Duitser Max Niederlag te verslaan.

En zaterdag voltooide Hoogland zijn trilogie met goud op de kilometer tijdrit, een niet-olympisch onderdeel. Hij kwam tot een tijd van 1.00,350 minuut en hield de Duitser Joachim Eilers, de nummer twee van de WK eerder dit jaar, 0,219 seconde achter zich. „Ik heb weer lekker op de pedalen zitten rammen”, zei een lachende Hoogland tegen het ANP na de zware tijdrit. „Ik voelde mijn benen niet in de eerste ronde, maar daarna kwam het melkzuur heel hard binnen. Ik heb nog even diep adem gehaald en ben vol doorgegaan naar het goud.”

Een fraaie opsteker voor het Nederlandse baanwielrennen, krap een jaar voor de Spelen in Rio de Janeiro. Temeer daar er ook bij de vrouwen volop reden tot juichen was. Met dank aan vooral Elis Ligtlee, het andere Nederlandse boegbeeld tijdens de EK.

De 21-jarige Ligtlee, in februari bij de WK in Frankrijk al goed voor zilver op de sprint, bekroonde gisteravond een zeer geslaagd EK met goud op het olympische onderdeel keirin. Het was haar tweede Europese titel, na het goud van afgelopen vrijdag op de sprint. Samen met Laurine van Riessen won ze eerder al brons op de teamsprint, terwijl ze op de niet-olympische 500 meter tijdrit het zilver behaalde.

In de keirin-finale hield Ligtlee in de sprint de Française Virginie Cueff en de Russische Ekaterina Gnidenko achter zich. Een zege op de slotdag van de EK had ze niet meer zien aankomen. „Ik dacht vanochtend: ‘Ik zie wel wat het wordt’. Maar het ging heel goed, hoewel ik nog werd aangetikt door de Duitse Kristina Vogel”, zei ze tegen het ANP.

Vier medailles op een EK en pas 21 jaar oud: dat belooft nog wat voor de toekomst. En dan te bedenken dat de Russische winnares Anastasia Vojnova op het onderdeel waarop Ligtlee zilver behaalde – de 500 meter tijdrit – een wereldrecord van 32,794 seconden reed. Ligtlee kwam zelf tot een tijd van 33,561, een persoonlijk record. „Dit onderdeel doet zo’n zeer, dat is echt niet leuk meer”, zei Ligtlee na die race. „Maar ja, wie mooi wil zijn moet pijn lijden. En mooi ben ik op het podium.” Vandaar dat ze op de slotdag nog een keer wilde stralen op de hoogste trede. En dat lukte. (NRC)