Wereldberoemd door fotoserie met zonder smartphones

Iedereen was onder de indruk van zijn fotoserie over smartphones. Maar wie is nou die fotograaf?

Fotograaf Eric Pickersgill en zijn vriendin Angie. Zij zijn onderdeel van de fotoserie. Foto Eric Pickersgill

“Sorry, met wíe spreek ik?” en “Hebben wij al eerder contact gehad?” zijn de eerste zinnen van fotograaf Eric Pickersgill als hij zijn telefoon opneemt. Hij bedoelt het niet arrogant. Pickersgill is druk. Zijn telefoon gaat de hele dag, zijn mailbox loopt vol. Deze eerste woorden zijn tekenend voor wat hem de afgelopen dagen is overkomen: opeens staat hij in de spotlights door zijn fotoserie over smartphones. De wereldpers wil hem spreken.

De foto’s laten hedendaagse situaties zien waarbij mensen smartphones vasthouden - maar de telefoon is weggelaten. De tot denken aanzettende serie raakte een gevoelige snaar en werd massaal gedeeld. Het begon in de Verenigde Staten, daarna volgde West-Europa. Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Nederland.

Zijn site is de afgelopen week door mensen uit 136 landen bezocht. “Dit onderwerp speelt in elk land en in elke cultuur. Iedereen herkent het en gebruikt dezelfde technieken om in contact te staan met de buitenwereld”, verklaart hij het succes.

‘Exposeren is ultiem doel’

De 29-jarige fotograaf heeft pas zijn master in de beeldende kunst aan de universiteit van North Carolina behaald. In die Amerikaanse staat exposeert hij zo af en toe zijn werk. Zijn ambitie is om dat vaker te doen: meer mensen naar zijn werk laten kijken en erover laten praten. “Dat is toch het ultieme doel? Mensen die nadenken over mijn werk en dat met elkaar bespreken.”

De afgelopen acht maanden is Pickersgill, tussen het afstuderen door, bezig geweest met deze fotoserie. In de avonduren en in het weekend ging hij op pad om foto’s te maken. Vijftig in totaal, waarvan 34 de uiteindelijke selectie haalden. Het proces heeft hij vastgelegd in een video.

Photoshop? Nee joh

De mensen in de fotoserie kwam hij op straat tegen. Die vroeg hij dan om smartphoneloos te poseren voor zijn camera. Pickersgill heeft de telefoons niet, zoals rondzingt in de media, weggephotoshopt. “Ik heb ze gewoon gevraagd of ze voor mijn camera nog eens in die pose zouden willen staan. Alle mensen die ik heb geportretteerd, hebben bijgedragen aan mijn boodschap: nadenken over je smartphonegebruik.”

Pickersgill wil niet veroordelen, zeker niet. Hij wil niet zeggen hoe mensen hun leven moeten leven. “We zijn gewend dat ons verteld wordt wat we moeten doen. Dat wil ik niet doen. Ik hou ze graag een spiegel voor. Mijn doel is om foto’s te maken die mensen zelf aan het denken zetten.”

“Wat ik met de fotoserie wil laten zien: als de smartphones weg zijn, zie je ze nog steeds. Aan de lichaamstaal, aan hoe we zitten en ons bewegen. We zien het als een onderdeel van ons lichaam. Als een schouder of een oog.”

Ook hijzelf maakt onderdeel uit van de fotoserie: de foto van de twee geliefden in bed, dat zijn z’n vrouw en hij. Om maar aan te geven: wij zijn geen haar beter. “Het is een verslaving. Ik ben er ook onderdeel van.”

‘Smartphone is schild naar buitenwereld’

De voordelen van de smartphone zijn duidelijk, meent Pickersgill. “Het heeft ervoor gezorgd dat bepaalde dingen in het dagelijks leven minder tijd kosten en dat mensen en plekken dichterbij dan ooit voelen.” Maar de sociale en fysieke gevolgen beginnen zich ook langzaam te laten zien. “Smartphones veranderen ons gedrag. De smartphone gebruiken we vaak als signaal van hoe druk we het hebben. Als je veel berichten of meldingen binnenkrijgt, betekent dat dat je druk of populair bent.”

En de telefoon is ook een soort “schild naar de buitenwereld”. “Heel makkelijk kun je doen alsof je niet bereikbaar bent. Je kiest zelf of en met wie je contact hebt.”

Klik hier om de hele fotoserie te bekijken.

    • Marissa van Loon