Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Vooronderzoek toewijzing Duitsland WK 2006’

De Duitse justitie bekijkt of er reden is een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar omkoping tijdens het WK in 2006.

foto EPA
foto EPA Franz Beckenbauer in 2004.

De Duitse aanklager is een vooronderzoek begonnen naar aanleiding van berichten dat Duitsland het WK voetbal van 2006 met zwart geld heeft gekocht.

Het onderzoek is bedoeld om te kijken of er voldoende grond is om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen. Een woordvoerder van de Duitse justitie noemt tegen het Duitse persbureau DPA als mogelijke misdrijven fraude, corruptie en verduistering. Wanneer het vooronderzoek is afgerond, is niet bekend. Ook de FIFA heeft aangegeven de “serieuze beschuldigingen” te zullen onderzoeken.

Het weekblad Der Spiegel berichtte vrijdag dat Duitsland het WK van 2006 gekregen zou hebben door vier Aziatische FIFA-leden om te kopen. Het Duitse organisatiecomité onder leiding van Franz Beckenbauer zou de beschikking hebben gehad over een bedrag van 6,7 miljoen euro aan zwart geld. Dit bedrag zou afkomstig zijn van de toenmalige Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus, die het WK wegens commerciële belangen graag naar Duitsland zag gaan.

Bij de stemming in 2000 kreeg Duitsland met 12 tegen 11 stemmen het toernooi toegewezen ten koste van Zuid-Afrika, dat vier jaar later het WK zou organiseren. De Duitse voetbalbond DFB zegt dat er geen enkele aanwijzing is dat stemmen van afgevaardigden zijn gekocht. De president Wolfgang Niersbach heeft de aantijgingen ontkend en zegt zich niet meer te kunnen herinneren waar de betaling van 6,7 miljoen destijds voor was.

Ook toewijzingen WK 2018 en 2022 zouden zijn gekocht

Het is niet de eerste keer dat er beschuldigingen opduiken over fraude en corruptie rond het WK van 2006. Vertrekkend FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft het eerder ook gesuggereerd. Blatter is zelf sinds anderhalve week geschorst door de ethische commissie van de FIFA wegens beschuldigingen dat hij UEFA-voorzitter Michael Platini 2 miljoen Zwitserse frank zou hebben betaald. In ruil daarvoor zou Platini stemmen vanuit Europa hebben geronseld voor Blatters herverkiezing als FIFA-voorzitter in 2011. Ook Platini is voor negentig dagen geschorst.

Ook bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar waren geluiden dat steekpenningen zijn betaald aan de FIFA om de toernooien in de wacht te slepen. De FIFA onderzocht de beschuldigingen, maar concludeerde vorig jaar dat er geen grove overtredingen van de regels zijn geweest.