Vooronderzoek Duitse justitie naar toewijzing WK voetbal 2006

Het organisatiecomité van Duitsland zou vier Aziatische stemmen hebben gekocht bij de FIFA voor WK-organisatie.

De Duitse justitie is een vooronderzoek begonnen naar mogelijke omkoping rond de toewijzing van het WK voetbal in 2006. Het tijdschrift Der Spiegel meldde eind vorige week dat er zwart geld zou zijn betaald door het organisatiecomité van Duitsland om stemmen te winnen bij de FIFA.

De openbaar aanklager in Frankfurt noemt corruptie, verduistering en fraude als mogelijke misdrijven.

Der Spiegel kopte dit weekeinde groot op zijn cover: ‘Het verpeste zomersprookje’, refererend aan het WK voetbal in de zomer van 2006. Tussen de Duitse eurobiljetten stonden de ‘boosdoeners’ voorzitter Franz Beckenbauer van de commissie die de eindronde uiteindelijk binnenhaalde, vicevoorzitter Wolfgang Niersbach en de toenmalige Adidas-topman Robert Louis-Dreyfus afgebeeld.

De laatstgenoemde zou een lening van 10,3 miljoen Zwitserse Frank, nu zo’n 6,7 miljoen euro, hebben verstrekt uit zijn privévermogen. Niersbach en Beckenbauer moeten dat volgens Der Spiegel hebben geweten. Het geld werd uiteindelijk betaald aan de FIFA voor een cultureel openingsgala in het Olympiastadion in Berlijn, dat later zou worden afgezegd.

Het geld zou zijn gebruikt om de stemmen te kopen van vier Aziatische FIFA-functionarissen. Duitsland won de verkiezing in 2000 met één stem meer dan Zuid-Afrika: 12-11. FIFA-lid Charles Dempsey uit Nieuw-Zeeland trok zich in de laatste stemronde verrassend terug. Van de drie nog levende Aziatische stemgerechtigden reageerde er één. Deze Zuid-Koreaan zei dat de vragen van Der Spiegel „het antwoorden niet waard” zijn.

Beckenbauer en Niersbach ontkenden eerder al allebei dat Duitsland geld heeft betaald om stemmen te winnen.

Ook de FIFA heeft aangegeven deze „serieuze beschuldigingen” te onderzoeken. In Zwitserland en de VS lopen al strafrechtelijke onderzoeken naar corruptie bij de FIFA.