‘Verdachte Keulse steekpartij is een randfiguur’

Burgemeesterskandidaat Reker is niet aangevallen door een extreem-rechts kopstuk.

Het mes waarmee Reker onder meer in haar nek werd gestoken. Foto Henning Kaiser / EPA

De 44-jarige man die ervan verdacht wordt de Keulse burgemeesterskandidaat Henriette Reker neergestoken te hebben is geen kopstuk van extreem-rechts. Burkhard Freier, baas van de inlichtingendienst in Noordrijn-Westfalen, noemde de man op WDR 5 een ‘randfiguur’.

Reker haalde gisteren bij de verkiezingen een absolute meerderheid. Een dag eerder werd ze op straat neergestoken en raakte ze zwaargewond. Ze ligt nog altijd in het ziekenhuis, maar de artsen verwachten volgens haar campagneteam dat ze volledig zal herstellen.

De verdachte zou in de jaren ’90 geprobeerd hebben zich aan te sluiten bij de extreem-rechtse Vrije Duitse Arbeiderspartij (FAP), die later werd verboden. Sindsdien is hij ‘zo nu en dan opgedoken op internet’, aldus Freier. De man zei Reker aangevallen te hebben omdat hij het niet eens is met haar vluchtelingenstandpunten.

    • Bastiaan Nagtegaal