Tyfoon Koppu op Filippijnen eist 16 levens

Meer dan 65.000 mensen zijn geëvacueerd uit gevaarlijke gebieden op het eiland Luzon.

Inwoners gebruiken elektriciteitsdraden als houvast om zich te verplaatsen door de sterke stroming in Sta Rosa, Nueva Ecija. Foto Erik de Castro/Reuters

De tyfoon Koppu die momenteel over het noorden van de Filippijnen trekt, heeft tot nu toe aan zestien mensen het leven gekost. Meer dan 183.000 mensen zijn getroffen door de storm, 65.000 mensen moesten op het eiland Luzon worden geëvacueerd.

De tyfoon is inmiddels iets afgezwakt van categorie 1 naar 4, een tropische storm met windsnelheden van 120-150 kilometer per uur. Luzon is het grootste eiland van het land. Het vele regenwater heeft met name huizen weggespoeld die gemaakt zijn van lichter materiaal, meldt persbureau AFP. Inwoners zijn druk bezig hun dieren in veiligheid te brengen en uit het water naar droge gebieden te helpen. Ook politieagenten proberen mensen die vastzitten op daken te redden.

Foto Bullit Marquez/AP

Een inwoner van Zaragosa probeert zijn varken met een opgeblazen binnenband in veiligheid te brengen. Foto Bullit Marquez/AP

Op verschillende plekken is de elektriciteit uitgevallen en zijn afgelegen dorpen overstroomd. Dat maakt de hulpverlening moeilijk; veel wegen zijn bijvoorbeeld geblokkeerd door omgevallen bomen. Volgens de lokale autoriteiten zijn er zeker 20.000 inwoners die hulp nodig hebben, en water en voedsel.

De Filippijnen hebben jaarlijks te maken met zo’n twintig tyfonen.

    • Anouk Eigenraam