Turkse premier: neergehaalde drone van Russische makelij

De drone werd bestuurd vanuit Syrië. Het is niet bekend bij welk leger het vliegtuigje hoorde.

De Turkse premier Davutoglu tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Merkel in Istanboel.
De Turkse premier Davutoglu tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Merkel in Istanboel. Foto: Sedat Suna / EPA

De drone die afgelopen vrijdag het Turkse luchtruim heeft geschonden en daarop werd neergehaald, was van Russische makelij. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu in een tv-interview gezegd, zo meldt persbureau Reuters.

De drone zou volgens Davutoglu vanuit Syrië zijn bestuurd. Rusland heeft “op een vriendelijke manier” ontkend dat het onbemande vliegtuigje van het Russische leger was; de mogelijkheid bestaat dat de drone bestuurd werd door het Syrische regime, Koerdische milities of andere troepen. Rusland heeft de afgelopen maanden de wapenverkoop aan het regime-Assad opgevoerd.

Toen het onbemande vliegtuigje na drie waarschuwingen nog geen aanstalten maakte om het Turkse luchtruim te verlaten, werd het door straaljagers neergeschoten.

De neergehaalde drone (tekst loopt door onder afbeelding)

Twitter avatar anadoluajansi ANADOLU AJANSI Türk hava sahasına giren hava aracı düşürüldü http://t.co/VdkT5fEVLn http://t.co/tXsij4ITv3

Volgens Davutoglu was dit nodig om te laten zien dat het Turkije menens is zijn luchtruim te verdedigen.

“Dit incident laat zien dat Turkije zowel de middelen als de politieke wil heeft om een einde te maken aan dit soort schendingen.”

Davutoglu voegde aan zijn verklaring toe te hopen dat Rusland voorzichtiger zou omspringen met de Turkse grenzen.

Twee weken geleden schonden Russische straaljagers het Turkse luchtruim. NAVO-chef Jens Stoltenberg noemde de incidenten tijdens de “onacceptabel” en sprak van “onverantwoordelijk gedrag”. Ook het Witte Huis sprak van een “provocatie”.