Toneel tegen jihad komt nu ook naar Nederland

Nederlandse versie van Belgisch toneelstuk ‘Djihad’ op komst

Regisseur Daria Bukvic Foto bob van der vlist

Er komt een Nederlandse versie van het toneelstuk Djihad, van de Belgisch-Marokkaanse filmmaker Ismaël Saïdi. Die voorstelling, over drie jongens uit Schaarbeek die naar Syrië afreizen, is een waarschuwing aan jongeren die deelname aan de jihad overwegen, maar zonder geheven vinger en met veel humor.

De kleinschalige theaterproductie werd begin dit jaar opgenomen in het preventieplan tegen radicalisering van het ministerie van Onderwijs en Cultuur in Wallonië en Brussel, en veelal bezocht door jongeren uit Belgische achterstandswijken. Saïdi had zelf aanvankelijk maar vijf voorstellingen gepland, maar na de aanslagen in Parijs en Verviers bestelde het ministerie dertig extra voorstellingen, bij te wonen door scholen.

Het feit dat schrijver, regisseur en acteur Saïdi (39) zelf van Marokkaanse origine is, en weet hoe islamitische jongeren soms bungelen tussen twee culturen, maakte het stuk tot geschikte gespreksstof voor de scholen, en de bereidheid onder jongeren om er serieus over te discussiëren groot. Ook de Belgische overheid krijgt in het stuk kritiek.

In Nederland zijn de rechten van het toneelstuk gekocht door Senf Theaterproducties. Voor de regie werd Daria Bukvic (26) benaderd, regisseur van onder meer Nobody Home, dat afgelopen jaar een grote hit was in het theater. Bukvic kwam op haar derde als asielzoeker naar Nederland, uit voormalig Joegoslavië. In Nobody Home verwerkte ze haar ervaringen als asielzoeker en die van de drie acteurs: Majd Mardo uit Syrië, Saman Amini uit Iran en Vanja Rukavina, ook uit voormalig Joegoslavië. Mardo en Amini zullen ook te zien zijn in Djihad.

Bukvic: „Dit stuk gaat over drie jongens die zich zo buitengesloten voelen in de westerse samenleving dat ze denken enkel eer en heldendom te kunnen behalen door te gaan vechten in Syrië. Maar ze hebben geen idéé. Ze kennen oorlog alleen van computergames als Call of Duty, en reizen bij wijze van spreken in hun Spiderman-pak naar Syrië. Daar wacht natuurlijk de totale deceptie: voor wie vechten ze eigenlijk, en waarom?”

Daan Windhorst, toneelschrijver en scenarist van tv-series Suspicious Minds en Missie Aarde bewerkt het stuk voor de Nederlandse voorstelling en verplaatst de handeling nadrukkelijk naar Nederland.

Jihad (Nederlandse titel) wordt mede geproduceerd door theater de Meervaart in Amsterdam, en zal in januari en februari 2016 te zien zijn, voor jongeren vanaf 14.

    • Herien Wensink