Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Toch 5.000 vluchtelingen gearriveerd in Slovenië

Eerder zei het land niet meer dan 2.500 vluchtelingen toe te laten.

Vandaag zijn opnieuw 5.000 vluchtelingen aangekomen in Slovenië.
Vandaag zijn opnieuw 5.000 vluchtelingen aangekomen in Slovenië. Foto Darko Bandic / AP

Hoewel Slovenië per dag niet meer dan 2.500 vluchtelingen wil toelaten, zijn er vandaag al zeker 5.000 het land binnengekomen. Daarnaast zijn nog eens 1.200 vluchtelingen per trein onderweg. Volgens de Sloveense minister van Binnenlandse Zaken Bostjan Sefic blijft buurland Kroatië vluchtelingen sturen. Ook heeft Kroatië de grens met Servië geopend waardoor duizenden vluchtelingen de grens zijn overgestoken, zo schrijft persbureau AP.

Volgens Sefic houdt Kroatië zich niet aan de afspraken om de vluchtelingenstroom in Slovenië een halt toe te roepen. De minister van Binnenlandse Zaken in Kroatië zegt op zijn beurt dat juist Slovenië zich niet aan de afspraken houdt:

“Eerst zeiden de Sloveense autoriteiten dat het 8.000 vluchtelingen toe zou laten, even later werden dat er 5.000 en vervolgens 2.500. Nu lijkt het wel nul te zijn geworden.”

Kroatië blijft vluchtelingen sturen naar Slovenië, omdat volgens de autoriteiten van het land het niet de bedoeling is dat Kroatië een verzamelpunt gaat worden voor vluchtelingen. De Kroatische autoriteiten hadden om die reden gevraagd aan Slovenië om dagelijks 5.000 vluchtelingen toe te laten, maar daarop reageerde Slovenië niet positief. het land kan niet aan het verzoek voldoen, omdat het dan zelf te maken krijgt met een opeenhoping van mensen, aangezien Oostenrijk op zijn beurt maximaal 1.500 vluchtelingen per dag toelaat.

Grenzen gesloten

Sinds Hongarije vrijdagnacht de grens sloot met Kroatië, moeten vluchtelingen omreizen via Slovenië. Vorige maand sloot Hongarije al de grens met Servië. De beperkte toelating van vluchtelingen leidt tot een opeenhoping van mensen aan de Kroatische grens met Servië en Slovenië.