Struinen op De Hoge Veluwe vanaf 2016 verleden tijd

Er zijn sterke aanwijzingen dat edelherten gestrest raken van bezoekers die in camouflagekleding te dichtbij komen.

Een hertenmannetje op de Hoge Veluwe. Foto: Marten van Dijl / ANP

Het is vanaf 2016 niet langer toegestaan om buiten de paden te treden in het nationale park De Hoge Veluwe. De stichting die het natuurpark beheert wil op die manier de verstoring van edelherten tegengaan.

Het viel beheerders van het natuurpark de laatste jaren op dat edelherten zich in grotere groepen bewegen dan normaal, wat zou duiden op stress. Als eerste maatregel werden natuurbeheer en de jacht in een kortere periode van het jaar gepland, maar dit bleek niet voldoende te helpen.

Drijfjacht

Volgens de stichting verstoort een kleine groep bezoekers in camouflagekleding de rust van de herten door ze zo dicht mogelijk te benaderen. Dat is nu nog toegestaan, maar volgens de stichting zijn er sterke aanwijzingen dat dit de herten stress oplevert. Jachtopzieners troffen meerdere keren mensen aan die een soort drijfjacht hielden om de herten uit hun beschutte plek te lokken.

Het zogenaamde ‘struinen’ buiten de paden wordt daarom vanaf 2016 niet meer toegestaan. Het blijft nog wel mogelijk om op bepaalde plekken en onder begeleiding van een gids het pad te verlaten. Daarnaast wordt het merendeel van de rustgebieden opgeheven, waardoor er op meer plekken gewandeld kan worden.

    • Sjoerd Klumpenaar