Misdaadcijfers blijven dalen

Het aantal misdrijven in Nederland is de afgelopen zeven jaar met bijna een kwart gedaald. De politie registreerde vorig jaar net iets meer dan 1 miljoen misdrijven. In 2007 waren dat er nog 1,3 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, de Raad voor de rechtspraak en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ook dit jaar zet de daling door. In het eerst half jaar daalde het aantal geregistreerde misdrijven met 8,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal straatroven is het meeste gedaald: 19,1 minder. Ook het aantal woninginbraken is met 14,5 procent behoorlijk afgenomen.

Door de daling van het aantal verdachten in de afgelopen jaren hebben het Openbaar Ministerie (OM) en de rechter minder zaken gedaan. Het totaal aantal door de politie geregistreerde verdachten daalde met een derde, van 497.000 naar 312.000. Het gaat om 215.000 mensen, omdat sommige verdachten binnen een jaar meerdere keren worden aangehouden. Het aantal minderjarige verdachten dat minstens één keer als verdachte werd geregistreerd, daalde met meer dan de helft: van 53.000 naar 23.000. Het aantal mensen dat zegt slachtoffer te zijn geworden van criminaliteit is ook afgenomen. (ANP)