Sporten bij verenigingen minder populair

Voetbal blijft nog altijd de grootste sport van Nederland. Hockey won vorig jaar aan populariteit.

Foto: Marco de Swart / ANP

Het aantal leden bij sportclubs is in 2014 met ruim 40.600 gedaald. Ook het aantal sportclubs nam in 2014 af; er werden 454 sportverenigingen opgeheven. Dat blijkt uit een rapportage van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF.

In totaal waren vorig jaar 4,37 miljoen Nederlanders lid van een sportvereniging die is aangesloten bij NOC*NSF. De grootste sportbond blijft net als voorgaande jaren voetbalbond KNVB. Tennisbond KNLTB en Sportvisserij Nederland volgen respectievelijk als tweede en derde.

Bij Sportvisserij Nederland werd volgens NOC*NSF een administratieve wijziging doorgevoerd, waardoor de vereniging er 46.000 leden bij krijgt. Als die wijziging wordt meegerekend, is er sprake van een stijging van het totale aantal leden in Nederland met ruim 5.000 leden.

Hockeyverenigingen doen het goed

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond zag in 2014 een flinke stijging van het totale aantal leden. Er meldden zich zo’n 7.500 nieuwe leden aan, dat is een stijging van ruim 3 procent. Hiermee komt de bond uit op 248.742 leden.

Ondanks de daling blijft verenigingsdeelname in Nederland relatief sterk. Het Muliers Instituut, dat onderzoek doet naar sporten in Nederland, rekende in september uit dat in Nederland 27 procent van de bevolking lid is van een sportclub. Dat is het hoogste percentage van Europa, waar het gemiddelde op 12 procent ligt.

    • Sjoerd Klumpenaar