Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

‘Slovenië stelt limiet aan aantal vluchtelingen’

Sloveense politieagenten begeleiden een groep vluchtelingen langs de grens met Kroatië.
Sloveense politieagenten begeleiden een groep vluchtelingen langs de grens met Kroatië. Foto/Petr David Josek/AP

Slovenië heeft de vluchtelingenstroom waarmee het land sinds zaterdag te maken heeft een halt toegeroepen. Per dag worden 2.500, maximaal 3.000 mensen toegelaten.

Volgens de BBC is dit de helft van het aantal waar buurland Kroatië om vroeg. Sinds Hongarije vrijdagnacht de grens sloot met Kroatië, proberen vluchtelingen via Slovenië verder te reizen. Vorige maand sloot Hongarije al de grens met Servië. De beperkte toelating van vluchtelingen leidt tot een opeenhoping van mensen aan de Kroatische grens met Servië en Slovenië.

De Kroatische autoriteiten zeggen bezorgd te zijn dat de vluchtelingen nu niet snel genoeg door hun land kunnen reizen en binnen enkele dagen te maken kan krijgen met ruimtegebrek in de tijdelijke opvangcentra. Kroatië had om die reden gevraagd aan Slovenië om dagelijks 5.000 vluchtelingen toe te laten, maar volgens Slovenië kan het niet aan het verzoek voldoen omdat het land zelf anders te maken krijgt met een opeenhoping van mensen, aangezien Oostenrijk op zijn beurt maximaal 1.500 vluchtelingen per dag toelaat.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, kwamen zaterdag ongeveer 4.000 vluchtelingen in Slovenië aan, nadat Hongarije de grens met Kroatië had gesloten. Van dat aantal heeft Oostenrijk zondag circa 1.000 mensen doorgelaten. Veel migranten proberen naar Oostenrijk, Duitsland of Zweden te reizen. De meesten van hen zijn afkomstig uit Afghanistan, Syrië en Irak.