Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rusland roept per abuis Franse ambassadeur op het matje

Rusland eiste opheldering over een manoeuvre van een Franse straaljager, die van Zwitserse komaf bleek te zijn.

Een vliegtuig van het type F-18, waarmee de Zwitserse luchtmacht vliegt
Een vliegtuig van het type F-18, waarmee de Zwitserse luchtmacht vliegt Foto: Joe Castro / EPA

Het Kremlin heeft vandaag een pijnlijke diplomatieke blunder begaan. De Franse ambassadeur in Moskou werd ontboden vanwege een bijna-botsing tussen twee vliegtuigen. In het ene vliegtuig zaten Russische parlementariërs, het andere zou volgens de Russen een Franse straaljager zijn geweest die “gevaarlijk dicht” naderde.

Eén probleem: het bleek geen Frans maar een Zwitsers vliegtuig te zijn, zo bevestigt nu ook Zwitserland. In het Russische vliegtuig vloog onder meer de voorzitter van Russische parlement mee.

Het incident vond plaats in het Zwitserse luchtruim, vlakbij de luchthaven van de stad Genève. Een straaljager van de Zwitserse luchtmacht voerde volgens de autoriteiten een routinecontrole uit en naderde daarbij het Russische vliegtuig. Iets wat 300 tot 350 keer per jaar gebeurt, zo zegt een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Defensie tegen persbureau AP.

“Er is oogcontact gemaakt met de piloot en er heeft registratie plaatsgevonden; alles was in orde. Het was een standaardprocedure die we vaker uitvoeren.”

“Internationale positie Parijs in gevaar”

Het Kremlin, ervan overtuigd dat het om een Franse straaljager ging, liet direct de Franse ambassadeur Jean-Maurice Ripert op het matje komen. Ripert kreeg in stevige bewoordingen te horen dat Rusland hier niet van gediend was.

“In het gesprek werd onderstreept dat dit soort acties van Parijs de positie van Frankrijk als gastland voor internationale ontmoetingen in gevaar brengen”, zo meldde een Russische woordvoerder eerder vandaag aan persbureau AP.

Moskou realiseert zich inmiddels dat het fout zat. Volgens een woordvoerder van het Kremlin is er via de diplomatieke kanalen met Frankrijk excuses aangeboden, en is er om opheldering gevraagd aan de Zwitsers. Parijs zegt het te betreuren dat de ambassadeur “na valse beschuldigingen” moest verschijnen.