Prognoses: economische groei China zwakt af

Beijing gaat weer investeren in infrastructuurprojecten om een harde landing van de economie te voorkomen.

De groei van de Chinese economie zwakte in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw af tot rond de 6,5 procent. Althans, dat verwacht een meerderheid van economen en analisten in opiniepeilingen van Bloomberg en The Wall Street Journal. Algemeen wordt aangenomen dat ook de Chinese autoriteiten, die vandaag de derde kwartaalcijfers bekendmaken, nieuwe investeringen in infrastructuur zullen aankondigen om de gevreesde harde landing van de tweede economie van de wereld te voorkomen. Een harde landing zou verregaande gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

Een aanwijzing daarvoor is de versnelde goedkeuring, vorige week, van zes metronetwerken in Centraal-Chinese steden en vijf spoorwegprojecten ter waarde van 150 miljard euro. Ook circuleren er plannen voor de bouw van waterzuiveringsinstallaties en nieuwe, energiezuinige steden. Volgens de Chinese media zijn in de eerste 8 maanden van dit jaar de investeringen in infrastructuur gestegen met 18,4 procent.

Oorzaken van de groeivertraging in China zijn de problemen in de industrie (staal, scheepsbouw, mijnen en machinebouw) en de haperende vastgoedsector. Investeringen in nieuwe huizenprojecten dalen al maandenlang. Ook de verminderende export speelt een belangrijke factor.

Dienstensector groeit hard

Daar staat tegenover dat de dienstensector (zorg, automatisering, financieel dienstverlening en toerisme) hard groeit, in het tweede kwartaal met 12,1 procent. Of dat voldoende is om het door de autoriteiten vastgestelde groeidoel van rond de 7 procent in 2015 te halen moet vandaag blijken.

Gecombineerd met nieuwe overheidsinvesteringen om de economie te stimuleren moet de dienstensectoren de krimp in de ‘oude economie’ kunnen opvangen, hopen de Chinese autoriteiten. De publicatie van de groeicijfers zal ook het debat over de betrouwbaarheid van de Chinese statistieken opnieuw doen oplaaien. De meeste economen en analisten die China volgen trekken van de officiële cijfers 0,5 tot 2 procent af.

Ook als China niet de officiële 7 procent haalt, maar rond de 6,5 procent of lager uitkomt, dan blijft China een van de belangrijkste motoren van de wereldeconomie. Het zijn vooral de landen die grondstoffen als energie en metalen leveren die als gevolg van de groeivertraging in China in problemen komen. Zelfs statistische sceptici erkennen dat de Chinese economie grote kansen biedt. Voor Nederlandse bedrijven gaat het dan om de zorg, de landbouw, waterzuivering en duurzame energielevering.

Vandaag moet ook blijken hoe groot de schade is van de beurscrisis voor de financiële sector. Op de groei van het aantal miljardairs in China had de beursval, die nog steeds aanhoudt, geen enkele invloed. Volgens The Hurun Report, het befaamde Shanghaise adviesbureau dat het doen en laten van de nieuwe rijken in China in kaart brengt, telt China meer miljardairs dan de VS: 596 tegen 537. Worden Hongkong, Macau en Taiwan meegerekend dan stijgt het aantal Chinese superrijken naar 715.

De rijkste Chinees is op dit moment vastgoed- en filmmagnaat Wang Jianlin, met 34,4 miljard dollar. Jack Ma van Alibaba zakte als gevolg van de daling van de koers van zijn webwinkelbedrijf naar de tweede plaats met 22,7 miljard dollar. Op de top tien van rijkste Chinezen bevinden zich alle eigenaren/oprichters van de belangrijkste ICT-bedrijven en sociale media, waaronder Baidu (het Chinese Google) en WeChat, de Chinese tegenhanger van WhatsApp.

    • Oscar Garschagen