Plasterk geeft provincies meer tijd voor vluchtelingenopvang

Provinciebesturen geven aan meer tijd nodig te hebben omdat ze gemeenten niet onder druk willen zetten.

Vluchtelingen arriveren op de Nijmeegse tijdelijke noodopvang Heumensoord Foto: Flip Franssen

Minister Plasterk van Binnenlandse zaken geeft de provincies langer de tijd om met voorstellen voor grootschalige vluchtelingenopvang te komen. Er is volgens een woordvoerder van de minister geen nieuwe deadline gesteld. “Er wordt in overleg gewerkt.”

Provinciebestuurders van Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland en Groningen lieten weten niet te verwachten dat de inventarisatie voor het einde van deze week is afgerond. Volgens de bestuurders staan de verzoeken bij gemeenten al uit, maar de provincies willen de gemeenten niet onder druk zetten en zeggen dat zorgvuldigheid erg belangrijk is.

2.000 tot 2.500 asielzoekers per provincie

Vorige week stuurde de minister mede namens staatssecretaris Dijkhoff van Asiel een brief aan de provincies, waarin hij ze verzocht om voor vandaag met voorstellen te komen voor de opvang van 2.500 tot 2.000 asielzoekers per provincie.

Plasterk denkt aan opvang in de orde van grootte van Heumensoord bij Nijmegen, waar nu al vluchtelingen worden opgevangen.

    • Sjoerd Klumpenaar