Spinolestes zette 125 miljoen jaar geleden in Spanje zijn stekels op

In Spanje is een fossiel van een 125 miljoen jaar oud zoogdiertje gevonden. Het is extreem goed bewaard gebleven. Zelfs een zachte oorschelp en resten van de lever, longen en middenrif zijn gefossiliseerd. Ook de vacht van het zoogdiertje, dat Spinolestes is gedoopt, is in het fossiel heel goed te zien. De vondst is vorige week gepubliceerd in Nature. Zoogdieren met haar waren er al 165 miljoen jaar geleden, maar bij Spinolestes is zelfs het verschil tussen dekharen en donsharen te zien. Alle moderne zoogdieren hebben zo’n complexe vacht. Spinolestes had – uitzonderlijk – stekels op zijn rug. Het dier was ongeveer 15 centimeter lang. Zijn voorpoten en ruggegraat waren stevig gebouwd en hij groef waarschijnlijk insecten op. (BBC)