Cruijff geeft KNVB schuld van uitschakeling

Johan Cruijff legt de schuld van de uitschakeling van het Nederlands elftal in de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap voetbal vandaag in zijn column in De Telegraaf vooral bij voetbalbond KNVB. „Natuurlijk is de uitschakeling van het Nederlands elftal niet alleen de schuld van de bondscoach. Het missen van het EK is vooral de verantwoordelijkheid van de KNVB”, liet hij optekenen.

„De uitschakeling is dan een groot drama, aan de andere schudt het iedereen misschien wel wakker. Dat wordt hoog tijd”, reageert Cruijff die zegt dat hij met verbazing heeft gekeken naar het spel in de laatste wedstrijd van Nederland tegen Tsjechië (2-3), vorige week dinsdag. Technische details zoals de inspeelpass of de omschakeling zijn volgens hem eenvoudig te trainen. „Zelfs voor iemand met minder talent. Wat dat betreft vind ik het zelfs niet relevant als iemand als Arjen Robben niet speelt.”

De makke van ons voetbal is volgens Cruijff dat vaste normen en waarden niet meer worden nageleefd. De voormalig trainer meent dat er geanticipeerd moet worden op bepaalde kwaliteiten van spelers. „Dat mis ik in het Nederlandse voetbal. Een probleem dat al grotendeels getackeld kan worden door de basisregels goed te hanteren. Daar zou de KNVB op moeten toezien. Door niet de uitslag, maar het spel te analyseren.” (ANP)