Oorstrelende ode aan Oum Kalthoum

De Egyptische diva Oum Kalthoum, die veertig jaar geleden overleed, was de ster van het oosten. De Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf groeide op met haar liederen en voelt zich nog altijd gehypnotiseerd door haar stem. Met zijn kwintet (pianist Frank Woeste, saxofonist Mark Turner, bassist Larry Grenadier en drummer Clarence Penn) nam hij een eerbetoon op: het sterke Kalthoum verbindt de Oriënt oorstrelend met de westerse jazzwereld. Twee van haar liederen Inta Omri (Jij bent mijn leven) en de klassieker Alf Leila wa Leila (1001 Nachten) leggen de basis voor iets wat gerust een jazzsymfonie mag heten met een introductie, twee ouvertures en vier delen. In de jazz met Arabische klankkleuren gaat Maalouf met de band voluit in diepgraverij vol melancholische thema’s, met bezwerende accenten van de solist zelf. De energie gaat per deel omhoog, met combinaties die almaar groeien. Erg mooi.

    • Amanda Kuyper