Oorlog onderwereld gaat zuidwaarts

De Amsterdamse leider van motorclub No Surrender werd vermoord in Hooge Zwaluwe. De onderwereldoorlog verplaatst zich naar Brabant.

De Facebookpagina van de Amsterdamse ‘chapter’ van motorclub No Surrender waarop de gewelddadige dood van voorman Brian Lafour werd bevestigd. De namen van reageerders zijn onleesbaar gemaakt.

De onderwereldoorlog in Amsterdam waait over naar Brabant. De moord op No Surrender-chef Brian Dalfour (47) in een vakantiewoning in Hooge Zwaluwe is een direct uitvloeisel van spanningen tussen groeperingen die elkaar in de hoofdstad naar het leven staan. Dat melden opsporingsbronnen aan deze krant.

Op de Facebookpagina van de Amsterdamse tak van motorclub No Surrender staat een foto van een grote whiskyfles, met drie gevulde glazen ervoor. ‘In loving memory’, staat erbij geschreven: een eerbetoon aan ‘captain’ Brian Dalfour, één van de twee mannen die donderdagmiddag vermoord worden gevonden in een afgelegen vakantiewoning in het buitengebied van Hooge Zwaluwe.

De politie arresteerde dit weekeinde twee mensen op verdenking van betrokkenheid bij de zaak: een 39-jarige Belg die eerder die week met een steek- of schotwond door onbekenden werd achtergelaten bij een ziekenhuis in Oosterhout, en een 46-jarige man die met schotwonden op straat werd gevonden in Breda.

Hoofdstedelijke criminele groeperingen vechten hun conflicten steeds vaker uit in Brabant, merken de opsporingsinstanties in het zuiden. De dubbele moord in Hooge Zwaluwe, waarbij een chef van een motorclub uit Amsterdam betrokken is. Het gevolg van een onderwereldoorlog tussen Marokkaanse en Antilliaanse criminelen, die zich niet meer beperkt tot de hoofdstad.

Geschrokken

Burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen, waaronder Hooge Zwaluwe valt, moet er nog aan wennen. „Mensen in onze gemeente zijn het niet gewend dat criminelen vanuit de hoofdstad zich in Drimmelen vestigen. Ik ben echt geschrokken van deze moorden. Het blijkt maar weer dat criminaliteit zich niks aantrekt van gemeentegrenzen.”

Georganiseerde criminaliteit is niet nieuw voor Brabant. Om drugsgerelateerd geweld tegen te gaan, is al enkele jaren een Taskforce actief, waarin Belastingdienst, gemeenten en politie, samen strijden tegen ondermijnende criminaliteit. Ook de zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s), zoals No Surrender, leiden tot kopzorgen voor bestuurders.

„In Drimmelen zit geen clubhuis van een motorclub”, zegt burgemeester De Kok. „Maar ze komen weleens samen in horecagelegenheden. Ik wijs de eigenaren van die horecazaken er dan op dat ze alert moeten zijn, dat ze moeten opletten wie ze binnenlaten.”

Dat de aanpak van de motorclubs lastig is, bleek vorig jaar in het Brabantse dorpje Hulten. De gemeente werd daar overspoeld met geïnteresseerden die iets willen beginnen in een voormalige seksclub. Dat gaat alle kanten op, blijkt uit een memo aan de gemeenteraad, door deze krant ingezien: een verslavingskliniek, een ‘multi-culticlub’, een Turks bruiloftcentrum en een gayclub.

Onderzoek van de gemeente Gilze en Rijen wijst uit dat de aanvragers allemaal uit hetzelfde netwerk komen: die van de motorclubs. Om het pand „te onttrekken aan het omvangrijke web van criminelen” besluit de gemeente het zelf te kopen, voor ruim een miljoen euro. Daarbij lijdt de gemeente bewust tonnen verlies.

Ook burgemeester Gert de Kok van Drimmelen beseft dat het lastig blijft om de motorbendes effectief aan te pakken. Een dubbele moord zoals in de vakantiewoning in Hooge Zwaluwe is moeilijk te voorkomen, denkt hij. Natuurlijk zijn dit mensen die je liever niet binnen je gemeentegrenzen hebt, maar een boeking van zo’n vakantiewoning kun je niet blokkeren. „Dit soort gebeurtenissen laat zien dat we niet moeten verzaken in de aanpak van de criminaliteit in Brabant. Er is hier van alles aan de hand, en we moeten nu echt doorpakken.”

    • Bram Endedijk